ÖZEL HABER
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 bütçe görüşmelerinde söz alan Zeybek, “Sayın Bakanım, 2003 yılında ülkemizde 26 milyon 27 bin 240 hektar ekili alan durumu vardı, bu alanın şu andaki mevcut durumunun 23 milyon 943 bin 053 hektar olduğu bilinmekte ve bunun da tamamının ekilmediğini düşünüyoruz. Yani 2003 yılı ile 2014 yılları arasında ülkemizde 2 milyon 84 bin 187 hektar alan ekilemeyen, dağ olmaya bırakılan bir alan hâline geldi. Yani bu ülkenin insanları ektikleri ürünün kârlılığını göremeyince, kâr edemeyen insanlar bu toprakları tamamen sınırları da bırakıp sınırının ne olduğu bilinmeyen dağ hâline bıraktılar" dedi.
SAMSUN'DA 52 BİN HEKTAR BOŞ
Seçim bölgesi Samsun ile ilgili verileri de paylaşan Zeybek, “Samsun'da da bu yıl 368.144 hektar alan ekilebilir alanımız var ama 2014 yılındaki ekilen alanımız 274.576 hektardı. Yani buradaki açık, kayıp her şey kendisini gösteriyor. Bu veriler 2003 yılında 409.770 hektardı, yani o günden bugüne 41.628 hektar da dağ, ekilemeyen bir alan olarak bırakıldı. Şu anda ekilebilir durumda olan alanlar içerisinde de ekilmesi gereken, sınırları belli olan, tarıma elverişli olan 52.952 hektar şu alanda Samsun'da ekilemez durumda" diye konuştu.
BESİCİ VE KÖYLÜ DESTEKLENMİYOR
Et fiyatlarındaki artışa da değinen Zeybek, “Hayvancılıkta etin nasıl bir ürün hâline getirildiği, besicinin, köylünün desteklenmediğini, onun yanında yer almayan bir hükûmet, et fiyatlarının yükselmesiyle müdahale eder duruma geldi. Biz, ülkemizde tüketimle beraber üretim alanlarında her türlü bitki ve hayvansal ürünlerin taban destek fiyatlarının olmasını istiyoruz, çünkü vatandaşımızın ekmiş olduğu, yetiştirmiş olduğu her türlü hayvanı kaça satabileceğini bilmesi gerekiyor. Şu anda et fiyatları yüksek olmasaydı, et ürün fazlalığı olsaydı, et fiyatı düşük olsaydı, acaba etin fiyatının düşük olmasına da müdahale edip taban fiyat uygulayacak mıydı?
ŞAP GELDİ, ET ZAMLANDI
Et fiyatlarının yükselmesinde, Van'da Eylül ayında görülen Asya 1 virüsü ve Nepal şap hastalığının etkisi bulunduğunun altını çizen Zeybek, “Eylül ayında bu şap hastalığının mevcudiyeti tespit edildiği hâlde ülkemizin geneli neden garanti altına alınmadı, neden aşılama yapılmadı? Bugün kalkıp bu gündeme getirilmiyor da et fiyatlarının yükseldiğinden bahsediliyor. Hayvan pazarlarının kapatıldığı, hayvanların hareket ettirilmediği, alım satımının yapılmadığı yerde tabii ki yüksek fiyatlar oluşacaktır, bunun da böyle bilinmesi gerekiyor ama bunların hiçbirinden bahsedilmiyor" dedi.
FINDIK BORSASINI BAKANLIK KURSUN
Samsun, Karadeniz'de fındığın da yüzde 15'inin üretildiğini dile getiren Zeybek, “Fındığın da Karadeniz'de bir şekilde piyasasının oluşturulması ve fındık piyasası borsasının da Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz, çiftçimizin, üreticimizin ezdirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz ve üreticimize desteğin dekar başına değil, ürüne verilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.