Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca çalışmalarına 2012 yılında başlanan ve FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından onaylanarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen “2016 Bakliyat Yılı"na ilişkin çalışmalar Roma'da yapılacak toplantıyla başlıyor. FAO üyesi ülkelerin dikkatini çekmek amacıyla yapılacak söz konusu tanıtım toplantısından sonra, “2016 Uluslararası Bakliyat Yılı'nın" dünyaya duyurusu 18 Kasımda New York'ta Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin katılımıyla yapılacak.
2016 Bakliyat Yılı faaliyetleri FAO tarafından yürütülecek. Dünya genelinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin eş güdümünü sağlamak amacıyla 14 üye ülkenin temsilcilerinin yer aldığı Yönlendirme Komitesi oluşturuldu. Ayrıca bu komitede IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), WFP (Dünya Gıda Programı), Bioversity International gibi uluslararası organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri de bulunuyor. Yönlendirme Komitesinin eş başkanlıklarını ise Nisan 2015'ten beri Türkiye ile Pakistan birlikte yürütüyor.
Bakliyat kaynaklı proteine dikkat
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı çerçevesinde düzenlenecek faaliyetlerle, bakliyatın gıda güvenliğine katkı sağlaması ve besinsel yararları hakkında insanlarda bilinç düzeyinin artırılması amaçlanıyor. Ayrıca, insanların bakliyat kaynaklı proteinleri daha çok tüketebilmeleri için dünyada üretiminin artırılması ile ticaretinde yaşanan sorunların da gündeme getirilmesi bekleniyor.
Türk Baklagili dünyaya tanıtılacak
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı, Türk baklagillerinin dünyaya tanıtılması ve piyasa değerinin artırılması için de önemli olacak. Nohut ve mercimeğin ana vatanı ve gen merkezlerinden birisi olan Türkiye'nin küresel baklagil ticareti içerisindeki payı yüzde 3 civarında bulunuyor. Dünyada mercimek üretiminde 3'üncü, nohut üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor. Son 7 yılda toplam kuru baklagil üretimini yüzde 21,5 artıran Türkiye, nohut ihracatında dünyada 5'inci, mercimekte ise 3'üncü sırada bulunuyor.