HABER MERKEZİ / Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Öz Orman-İş Sendikası olarak ormanları koruyan işçilerin hakkını, hukukunu korumak ve artırmak durumunda olduklarını ifade eden Aslan, 2024 yılında yaşanan, artan gider-yetmeyen gelir, düşmeyen enflasyon-yükselmeyen maaş gerginliğinin 2025 yılında yaşanmaması gerektiğini belirtti.
"İşçi, ‘geliri düşük ve sabit, vergisi yüksek ve artan oranlı emekçi’ tanımından kurtulmalı. Bunun için de hem gelirde hem vergide adaleti sağlamak gerek” çağrısında bulunan Aslan, orman ve TİGEM çalışanlarının maaş ve ücretlerine refah payının yansıtılması gerektiğini söyledi.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE ACİL 10 BİN YENİ İSTİHDAMA İHTİYACI VAR!
Türkiye’nin büyük değerleri olan ormanların çıkan yangınlara karşı etkin bir şekilde korunabilmesi için Orman Genel Müdürlüğünün acilen 10 bin işçiye ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Aslan, “Ormanlarımızın korunması için ihtiyaç olan personelin istihdamı ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığının gerekli adımları atmasını bekliyoruz” dedi.
3 BİN ATEŞ SAVAŞÇISI İŞÇİ EMEKLİ OLMAK ZORUNDA KALDI!
Emekli maaşlarının hesaplanmasındaki çarpıklıktan dolayı 2024 yılı sonu itibariyle 3 bine yakın kalifiyeli ateş savaşçısı diye tabir ettikleri işçinin emekli olmak durumunda kaldığını dile getiren Aslan, “Bu işçilerin tamamı kalifiyeli, tecrübeli elamanlardı. Yangınlarda bizim onlara ateş savaşçısı dediğimiz, yangınlarla boğuşan, göğüs göğüse çarpışan insanlar maalesef emekli maaşı düşüşünden dolayı emekli olmak durumunda kaldılar” diye konuştu.
Diğer yandan orman yangınlarında canıyla mücadele eden işçilerin çalışma şartlarından dolayı hiçbir sosyal hayatlarının bulunmadığını dile getiren Aslan, bunun için çift vardiyaya geçmek istediklerini kaydetti. Orman Genel Müdürlüğü ile bu konuda bir anlaşma sağlandığını bildiren Aslan, ancak yeterli personelin bulunmadığı için Orman Genel Müdürlüğünde çift vardiyaya geçilemediğini söyledi. Aslan, Hazine ve Maliye Bakanlığının, 10 bin personel konusunda bir adım atması durumunda Orman Genel Müdürlüğünde çalışanların çift vardiyaya geçeceğini söyledi.
ORMAN VE TİGEM İŞÇİSİ 2024'DE YAŞADIĞI GEÇİM SIKINTISINI 2025'DE YAŞAMAK İSTEMİYOR!
Orman teşkilatında çalışan işçilerle ilgili önümüzdeki süreçte bir toplu sözleşme olacağını hatırlatan Aslan, şunları kaydetti: "2024’de yaşadığımız geçim sıkıntısını 2025 ve 2026’da yaşamak istemiyoruz. 2022 Aralık-2024 Aralık dönemi enflasyonu yaklaşık yüzde 140 civarında. Bu iki yıllık dönemde, maaş ve ücretler, paranın değeri açısından ciddi bir kayıp var.
Orman ve TİGEM çalışanlarının maaş ve ücretlerine refah payı yansıtmak, makul ve adil karardır. İnsanı yaşatmak, sosyal hukuk devleti, adil devlet olmaktır. Çalışma şartları boyutuyla da Türkiye’nin uluslararası kuruluşların ders vereceği değil ders alacağı bir ülke olduğu ispatlanmalı. Orman ve TİGEM işçilerinin çalışma şartlarındaki boşlukları gidermeliyiz. Yanlışları düzeltmeli, eksikleri tamamlamalıyız. Mali ve sosyal haklarında, sosyal yardımlarında, mesai saatlerine ilişkin belirsizlikleri gidermek durumundayız.
Maaşların 20 kat artması gibi bir talebimiz yok. Fakat, devletin kasasına giren artarken, milletin kesesine girenin azalması hatasına düşülmesin istiyoruz. Geçen yılki yüz lira yüzde 44 azalmış 56 liraya düşmüş. Biz, maaşlarımızın korunmasını değil artmasını istiyoruz.”