Adana'nın Pozantı ilçesinde yer alan Karakışlakçı Bölgesi'ndeki bal sağımında konuşan Muhammet Ali Tekin, Türkiye'nin sahip olduğu 7 milyon dolayındaki kovan varlığı ile dünyada ikinci, 102 bin ton dolayında bal üretimi ile dünyada üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Tekin, “Hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli birkaç ülkesinden biri konumundayız.
Adana ise Ordu ve Muğla illerinden sonra Türkiye'nin en çok bal üreten üçüncü kentidir. İlimiz geniş florası, çiçeklenme için uygun iklimi ve bal verimi yüksek bitkilerin mevcut olması nedeniyle arıcılık açısından büyük potansiyele sahiptir. 2015 yılı TUİK verilerine göre 481 bin 272 adet koloni sayısı ve 9 bin 762 ton bal üretimi olup, koloni başına verimimiz ise 20 kilogram civarındadır" dedi.
Arıcılığın zor bir meslek olduğunu vurgulayan Tekin, kentte 8 bal işleme ve paketleme tesisi bulunduğunu belirterek,“Ülke koloni varlığının kayıt altına alınması, desteklemelerin sağlıklı bir şekilde üreticiye ulaşması amacıyla Arıcılık Kayıt Sistemi Projesi 2008 yılında uygulamaya konulmuştur.2008 yılında 162 bin 331 adet arılı kovana 730 bin TL destekleme ödemesi yapılmışken, 2015 yılına geldiğimizde bu rakam 454 bin 191 arılı kovana ve 3 milyon 949 bin 888 TL'ye ulaşmıştır" şeklinde konuştu.
Tekin, “İlimizde aktif olarak faaliyet gösteren kuruluşlar ilimizdeki arıcılığın gelişmesine önemli katkılar sunmuşlardır. 1976 yılında arıcılarımızın birlikteliği üzerine, arı ürünleri işleme, ambalajlama ve pazarlama amacı ile kurulmuş olan Binboğa kooperatifi aktif bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. 2002 yılında kurulan Adana Arıcılar Birliğimiz de üyelerine kaliteli hizmet sunmak adına birçok başarılı projelere imza atmışlardır.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak başta, Adana Valimiz Sayın Mustafa Büyük'ün desteği ve katkıları ile ilimizde arıcılığın gelişimi ve bal üretiminin arttırılması adına birçok ortak projeye imza atmış bulunmaktayız. Gerek İl Özel idaresi gerekse Kalkınma Ajansı ile yapılan projelerle 473 gezginci arıcımıza yaşam koşullarının iyileştirilmesi, üretime katkı amacıyla güneş enerji panelleri dağıtımı gerçekleştirildi. Her yıl arıcılarımızı üretime teşvik etmek, sosyal aktivitelerini geliştirmek amacı ile TÜYAP fuarlarında geleneksel hale getirilen bal yarışmaları düzenlemekteyiz. Valiliğimizin destekleri ile çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecektir" diye konuştu.