Üzümsü meyveler gurubundan olan ahududu meyveleri taze tüketildiği gibi konserve reçel, marmelat meyve suyu pasta sanayi ve likör yapımında da kullanılıyor.
ÖNEMLİ AHUDUDU ÇEŞİTLERİ
CANBY:Erkenci bir çeşittir.Meyveleri büyük,konik,parlak kırmızı renktedir.Meyve eti kalın ve lezzetlidir. Dallar dağınık ve dikenli yapıdadır. Taze olarak tüketilmeye elverişli muhafazaya diğer çeşitlere oranla daha dayanıklıdır.Derin dondurma yöntemi için uygun bir çeşittir.
VETEN: Erkenci veya orta erkenci bir çeşittir. Dikimden iki veya üç yıl sonra en yüksek verimi verir.Meyvesi uzun orta büyüklükte kırmızı aroması iyidir. Ürün verimi soğuklara dayanıklı ancak botrytis cineria ve didymella applanata ya hassastır.
MALLİNG ADMİRAL: Orta mevsimde meyve veren bir çeşittir. Meyveleri büyük konik yapıda olup turuncu –kırmızı karışımı renge sahiptir.Meyve aroması azdır.Yüksek ürün verir ve virüs enfeksiyonlarına karşı toleranslıdır. Yetiştiriciliği kolay ve kötü toprak koşullarına adapte olabilen bir çeşittir.
GLEN GLOVA: Orta mevsimde meyve veren bir çeşittir.Ürün verimi yüksektir. Meyveleri orta büyüklükte soluk kırmızı meyvesi sıkı güzel aromalıdır. Çok amaçlı kullanıma uygundur. Özellikle dondurulmuş olarak konserve yapımı ve reçel yapımında kullanılır. Dalları orta uzunlukta yarı dik güçlü ve çok sayıda gelişir.Virüslere karşı toleransızdır.
VİLLAMETREM: Orta mevsimde meyve veren bir çeşittir. Meyveleri iri uzun yapıda olup koyu kırmızı renkte meyve eti sıkıdır.Dalları güçlü uzun ve dikenlidir. Konserve ve derin dondurma için uygundur. Sıcak ve kurak iklimler için uygun değildir.
SCHÖNEMANN: Geç olgunlaşan bir çeşittir.Meyveleri iri uzun konik parlak koyu kırmızı meyve eti sıkı ve kalitelidir.Verimi orta sürgün oluşturması iyidir.Marmara bölgesine iyi uyum göstermiştir.
AUTUMN BLİSS : Geç olgunlaşan bir çeşittir. Sonbaharda Ağustos ortasından ekim ortasına kadar ürün verir.Meyveleri orta büyüklükte yuvarlak parlak kırmızı renkte ve güzel aromalıdır. Aşırı güneş ışığına karşı hassastır.
SEPTEMBER: Geç olgunlaşır.Sonbaharda Eylül-Kasım ayları arasında ürün verir.Meyveleri orta büyüklükte parlak kırmızı renkte ve çok suludur.Meyve aroması orta düzeydedir. Meyveler ufalanmaya eğilimlidir.Ürün verimi düşüktür.
RUBİN: Bursa yöresinde en çok yetiştirilen bir çeşittir.Kalite ve verim yönünden makbul değildir.
AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EN UYGUN BÖLGELER NERESİ?
İKLİM İSTEĞİ: Ahududu yetiştiriciliği için en uygun bölgeler yazları serin ve hasat zamanı yağmur olmayan yerlerdir. Yazları sıcak kurak ve rüzgarlı olan yerlerde büyüme geriler.meyveler küçük ve çok çekirdeklidir. En iyi yetiştiricilik 800-1500 m rakımda olmaktadır. Bitki –25’C ye kadar dayanabilmektedir.Yıllık yağış ortalaması 750-800 mm olan bölgelerde yapılmalıdır. YER YÖNEY Ahududu bahçesi kurulurken kuzey yamaçları tercih edilmelidir.
AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BAHÇE TESİSİ VE BAKIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?
BAHÇE TESİSİ VE BAKIMI : Ahududu yetiştiriciliği için en uygun topraklar kolay işlenebilir derin organik maddece zengin iyi drene olmuş iyi su tutabilen tınlı pH 5.5-6.0 arası topraklardır. Toprak derinliği 120 cm civarında olmalıdır. Toprak hazırlığı yapılırken fosforlu potaslı gübrenin tamamı azotlu gübrenin üçte biri verilir ve derin sürüm yapılır.
Azotlu gübrenin geri kalan kısmı ikiye bölünüp birincisi ilk bahara çapa ile ikincisi ise çiçekten sonra verilir. Toprağı organik maddece zenginleştirmek için dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Kış aylarında fazla sert geçmediği bölgelerde dikim kasım ayı içerisinde yapılmalıdır.
Sonbaharda dikimi yapılan sürgünlerin tam gelişmiş ve iyi bir kök sistemine sahip olmaları gerekir. İlkbahar dikimleri ise mart ayı içerisinde yapılmalıdır. Ahududu yetiştiriciliğinde en uygun dikim aralığı 180-250 cm sıra üzerine 60-100 cm olmalıdır. Dikim yerleri 30-45 cm genişliğinde 15-200cm derinliğinde kazılır. Dikimden hemen sonra çubuklar 20-30 cm yüksekliğinde kesilir, dallar arasında 20-25 cm mesafe olan ve kuvvetli gelişen 3-4 çubuk bırakılır.
BAKIM : İlkbahardan sonbahara kadar sık sık ot mücadelesi amacıyla toprak işlemesi yapılır. Her yıl ocak başına 2-3 kg çiftlik gübresi verilir.Her birinden 12-15 gr olmak üzere azotlu fosforlu potaslı gübre verilir. Sulama karık veya yağmurlama şeklinde yapılır. Özellikle hasat zamanı fazla sulama yapılır.
Ancak hasat zamanı karık usulü sulama yapılmalıdır. Taban suyu seviyesi 90 cm den daha yukarı olmamalıdır. Ahududular kök bölgesinde aşırı su istemezler. Ahududu bitkisinin kökleri çok yıllık sürgünleri ise iki yıllıktır.Kırmızı ahududu kök sürgünleri kök çelikleri doku kültürü ile siyah ve mor ahududu ise uç daldırması yaprak-göz çelikleri ve doku kültürü yöntemleri ile çoğaltılabilmektedir.
ÇOĞALTILMASI: Ahududu bitkisinin kökleri çok yıllık, sürgünleri ise iki yıllıktır. Kırmızı ahududu kök sürgünleri ,kök çelikleri doku kültürü ile ; Siyah ve mor ahududu ise uç daldırması yaprak – göz çelikleri ve doku kültürü yöntemleri ile çoğaltılmaktadır.
AHUDUDU HASATI NE ZAMAN YAPILIR?
VERİM – HASAT Bir dekardan 1000-25000 kg meyve alınır.Bitkinin ekonomik ömrü 12-15 yıldır. Hasat çeşitleri itibariyle değişiklik göstermektedir. Erken dönemde meyve veren çeşitlerde hasat haziran ayı içerisinde başlar. Daha geç dönemde meyve veren çeşitlerde ise hasat ağustos ayı içerisinde başlayıp eylül ayı sonlarına kadar devam eder.
Ahududu meyveleri çiçeklenmeden 20-25 gün sonra hasat olgunluğuna gelir.Hasat sabah erken saatlerde 2-3 gün ara ile elle toplanarak yapılır. Meyveler 500-1000 gr arasında meyve alan küçük plastik kaplara toplanmalıdır. Üzeri jelatinle kapatılarak tek kat kasalara dizilmelidir. Kaliteli ve bol ürün almanızı diliyoruz.