"Zeytin Yetiştiriciliği" konulu çiftçi toplantısında konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, "Zeytin hakikaten çok özel bir ürün, özel bir bitki. Birçok kutsal kitapta ismi geçen, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de de altı sefer zeytin, iki sefer de zeytinyağı olarak ifade edilmiş bir bitkidir. Birçok mitolojide barışın, saygının, kıymetin göstergesi olarak kullanılmış bir bitkidir" diye konuştu.
İl Müdürü Öztürk, “Biz bugün burada zeytinin başkenti Akhisar'da böyle bir programdayız. Hakikaten Akhisar, zeytinin başkenti. 448 bin dekarlık bir zeytin üretim alanı var. Çok iyi işletmelerimiz var, 274 civarında işletme zeytin ile ilgili iş yapıyor. Akhisar, çok daha iyi işleri yapabilecek kabiliyete ve potansiyele sahip ve sizler gibi değerli üreticilere sahip. Her ürün de olduğu gibi zeytinde de farklı dönemlerde hastalıklar ve zararlılarla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Bu tür sıkıntıları en aza indirmek, hep beraber bununla ilgili mücadele yöntemlerini öğrenmek adına bugün buradayız, birlikteyiz. En uygun teknikleri uygulamak, en uygun işlemleri nasıl yapacağımızı öğrenmek adına belki de bildiğiniz konuları pekiştirmek adına buradayız" ifadelerini kullandı.
Zeytinin başkenti ifadesinin içi boş bir söylem olarak kalmaması gerektiğini, Akhisar'ın sektöre yön vermesi gerektiğini savunan Metin Öztürk; "Başkentler hepinizin malumu istikamet veren, yön veren yerlerdir. Eğer biz üründe başkentiz diyorsak, bu ürünle ilgili üretmekten ziyade yön vermeliyiz, istikamet vermeliyiz bu sektöre. Sadece üretmekle kalmamalı Akhisar, zeytinde hakikaten birçok unsuru belirleyen bir merkez haline gelmelidir. İşte bunlar da bu tür birlikteliklerle gelişerek oluşuyor. Bugün toplantı sadece İlçemiz bazında yapılmış bir çalışma, inşallah Akhisar'da ulusal bazda da zeytinle ilgili birçok çalışma, toplantı, panel ve birçok birlikteliğin olması gerekli ki, biz zeytinde hakikaten merkez olduğumuzu, hakikaten bu üründe yön ve istikamet verdiğimizi göstermeliyiz" şeklinde konuştu.
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç; "Zeytin Akhisar ekonomisinin yarısı, belki daha fazlası. Akhisar'ın lokomotif ürünü. 2016 yılında 1,2 milyon ton zeytinin, 303 bin tonunu Manisa olarak, 125 bin tonunu Akhisar olarak ürettik. Bugün düzenlemiş olduğumuz eğitimimizin amacı, mevcut alanlarımızdan daha fazla zeytini, daha kaliteli zeytini, standardı olan zeytini üretmek. Yeni bir sezona başlıyoruz, tam zamanı, şuan sahaya hep beraber ineceğiz. Yine mevcut alanlarımızdan hep beraber daha fazla, daha kaliteli, standardı, hatta belgesi olan zeytini hep beraber üreteceğiz inşallah. Bu eğitimin de buna katkı sağlamasını diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Yüksek Ziraat Mühendisi Yılmaz Şıvka "Zeytinde Sulama ve Gübreleme", Ziraat Mühendisi Atalay Biçer "Halkalı Leke ve Dal Kanseri Hastalıklarının Mücadelesi", Ziraat Mühendisi Hüseyin Tabakçı "Zeytin Sineği ve Mücadelesi", Ziraat Mühendisi Kamil Ağartıcı "Zeytinde Budama", Dr. N. Funda Edremit "İyi Tarım Uygulamaları" konularını işleyerek sunumlarını gerçekleştirdiler.
Eğitimcilerin sunumlarının ardından soru cevaplarla toplantı sona erdi.
Kaynak: Manisa Tarım İl Müdürlüğü