ÖZEL HABER
Şeker pancarındaki polar kaybının çiftçiye faturası netleşmeye başladı. Türkiye genelinde yaşanan polar kaybı, bu yıl şeker üretiminde ciddi bir düşüşe neden olurken, çiftçiye de ağır bir fatura çıkaracak. Tarımdan Haber'e değerlendirmelerde bulunan Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı M. Muhittin Bıyıkoğlu, Ankara Şeker Fabrikası'na pancar veren çiftçinin düşük polardan dolayı kaybının 11 milyon liraya kadar çıkabileceğini bildirdi.
Ankara Şeker Fabrikası'nın bu kampanya döneminde 500 bin ton şeker pancarı işleyeceğini ifade eden Bıyıkoğlu, polardaki 1 puanlık kaybın çiftçiye faturasının tam 5.5 milyon lira olacağını söyledi.
Ankara Şeker Fabrikası'nın geçmiş yıllardaki polar ortalamasının 17'ye kadar çıktığını anımsatan Bıyıkoğlu, bu oranın bu yıl 13.5, 14 arasında seyrettiğini ifade etti. Ankara'da polar ortalamasının 15'i bulmasının bile çok zor olduğunun altını çizen Bıyıkoğlu, “Polar başına 11 lira verileceğini hesap ettiğimizde 2 polarlık kayıptan dolayı çiftçinin uğrayacağı zarar 11 milyon liraya kadar çıkabilecek" dedi.
BİZİM ANALİZLERİMİZLE FABRİKANIN ANALİZLERİ ÖRTÜŞMÜYOR
Aşırı miktarda azotlu gübre kullanımının şeker oranını düşürdüğünü ancak analiz sonuçlarının fabrikalarda sağlıklı yapılıp yapılmadığı yönünde endişelerinin bulunduğunu kaydeden Bıyıkoğlu, “Çiftçiye yardımcı olmak için Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak mükemmel bir polar ölçüm aleti aldık. Çiftçi pancarını getirip ölçtürüyor 16-17 çıkıyor, fabrikaya götürüyor 14, 14.5 çıkıyor. Hadi yarım puan oynasın ama iki puan birden oynaması bizi rahatsız ediyor" dedi.
ANALİZ LABARATUVARLARI ÖZELLEŞTİRİLDİ
Türk Şeker'e ait fabrikalarda polar analizinin yapıldığı laboratuarların hizmet alım yöntemiyle çalıştırıldığını vurgulayan Bıyıkoğlu, “Bu laboratuarlar özelleştirildi. Özel şirketler tarafından işletiliyor. Böyle olunca burada çalıştırılan insanlar ne kadar kalifiyeli bilemiyoruz" tepkisinde bulundu.
PANCAR ATIK SUYLA SULANIYOR
Ankara'da yaşanan önemli bir sıkıntının da arıtmanın yeterli olmamasından dolayı şeker pancarının atık sularla sulandığını bunun da şeker oranını düşüren önemli bir etken olduğunu ifade eden Bıyıkoğlu, şunları kaydetti: “Ankara Çayı'ndan sulanan Temelli Bölgesi köyleri (5-6 tane köy var) diğer yandan Polatlı'da Sakarya Nehri'nden sulanan ancak Polatlı'nın, Organize Sanayisinin ve askeriyeden sonraki kısımlarda en düşük şeker oranı çıkıyor. Bunun sebebi de atık suda ki azot miktarıdır. Atık su ile yoğun miktarda azot geliyor. Arıtmalar düzgün çalışmıyor. Bu soruna acilen bir çözüm bulunması gerekiyor"
İLGİLİ HABERLER
PANCAR ÜRETİCİSİNİN 'POLAR' TEPKİSİ!
367 BİN ÇİFTÇİ PANCARDAN ÇEKİLDİ!
PANCAR ÇİFTÇİSİ ENFLASYON MAĞDURU