Dünya gazetesinden Gülistan Tor'un haberine göre, lezzetiyle dikkat çeken 'Antep kirazı' artık dünya pazarlarına çıkıyor. Kilosu 4-4.5 liradan alıcı bulan kiraz, kentin 15 köyünde üretiliyor. Erken olgunlaşma özelliğine sahip Antep kirazını tanıtmak için harekete geçen Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası, Kiraz Üreticileri Birliği'ni kurdu. Bu birlik sayesinde Antep kirazının ihracatı yapılmaya başlandı. Birlik üzerinden ilk olarak 150 ton kiraz, önemli bir pazar olan Rusya'ya dolaylı olarak ihraç edildi. Birlik şimdi bölgedeki çiftçileri bilinçlendirerek, üretimi artırmak için çalışmalar yapıyor. Ayrıca, birlik kısa sürede 40 olan üye sayısını 200'e çıkarmayı hedefliyor.
Antep kirazının farkını Dünya'ya anlatan Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Çok bilinmediği için bu kaliteli kirazımızı satmakta zorlanıyorduk. Bunun için harekete geçtik. GAP Bölge Müdürlüğü'nün yürütmüş olduğu Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) yetkilileri ile görüşerek, Kiraz Üreticileri Birliği'nin üreticilerin faydasına olacağını anlattık ve mayıs ayında birliğimizi kurduk. Önümüzdeki yıl TEYAP kapsamında kiraz demonstrasyonu kurmayı planlıyoruz. Gaziantep'te yaklaşık 15 köyde kiraz yetiştiriciliği yapılıyor. Bölgemizde yetiştirilen kiraz diğer bölgelere nazaran daha erken olgunlaşıyor. Bu bakımdan Türkiye'de ikinci sıradayız” şeklinde konuştu.
Birlik üzerinden 150 ton kirazın Rusya'ya dolaylı olarak ihraç edildiğini anlatan Yiğit, “Rusya iyi ve önemli bir pazar. Adana ve Maraş kirazı 1.5- 2 liraya satılırken, Gaziantep kirazı 4-4.5 TL üzerinden satıldı. Kiraz ile ilgili iki yıl kadar bölgede envanter çalışması yaptık. Çiftçiler ile toplantılar düzenledik ve envanter çalışması sonucu birliğimiz kuruldu. Tarımsal danışmanlık yetki belgesi aldırarak yaklaşık 40 olan aktif üye sayımızı 200'e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Önümüzdeki yıl için amaçlarının ihracata daha fazla ürün göndermek ve ürünün kalitesini artırmak olduğunu anlatan Yiğit, “Damlama sulama sistemleri ile birlikte basınçlı sulama için çalışmalar yapacağız” dedi.
Antepkarasında 7 kat verim
Antepkarası üzümünde de verimi 6-7 kat artırdıklarını kaydeden Yiğit, İslahiye ilçesinin Altınüzüm bölgesinin yerel çeşidi olan üzümde ilk defa telli terbiye sistemini uyguladıklarını ve yüksekte üzüm yetişmez mantığını kırdıklarını ifade etti. Yiğit, “İlk üzüm demosunu 2012'de kurduk. Çiftçi dekar başına ortalama 500-750 kilogram yaş üzüm alırken bu demonstrasyon sayesindeki uygulama ile dekar başına verim 3 tona çıktı. 6-7 kat fark söz konusu. İslahiye'deki üzüm yetiştiricilerimiz yavaş yavaş bu akımı takip ediyor. Artık bağlarda bu uygulama yapılıyor. Bunun bir ilerisi de çardak sistemi. Çardak sistemi daha maliyetli ama adım adım bu uygulamaya da geçilecek” ifadelerini kullandı.