Sapanca'daki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılmak istenen verimli tarım arazilerinin sahibi köylüler önceki gün kazandıkları hukuk zaferini davul, klarnet eşliğinde kutladı. Lahanalarla tarım arazilerine gelen köylüler “Tarlalarımızı vermiiz" dedi. Kaynarca ilçesi Güven köyü sakinleri, köylerinin yakınına yapılması planlanan Doğu Marmara Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni tarım topraklarını etkileyeceği gerekçesiyle OSB için alınan “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu" kararının iptali için dava açmıştı. Sakarya 2. İdare Mahkemesi, 19 Şubat'ta oybirliğiyle kararı iptal etmişti. Projeye ilişkin tarım ve hayvancılık bakımından yeterli inceleme yapılmadığını belirten mahkeme “OSB'nin kurulmasıyla tarımsal arazi miktarında azalmayla beraber üretim miktarında da azalmaların olacağı ve yöre insanının bundan olumsuz etkileneceğine" dikkat çekmişti.
Topraklar gidecek diye gözlerim yaşarıyor
Yaşam savunucuları önceki gün “lahana aşkına" diyerek buluştu ve lahanalarını da alarak tarım arazilerine geldi. Köylüler klarnet ve davul eşliğinde lahanaları ellerinde dans ederek kararı kutladı ve “Tarlalarımızı vermiiz" yazılı pankart açtı. 73 yaşındaki Asım Çelebi, OSB yapılmak istenen alanda tarım arazilerinin kaldığını belirterek “İptal edilmesinden memnunuz. Topraklar gidecek diye bak kızım gözlerim yaşarıyor. OSB'yi istemem. N'apacağım ben burada topraklar gittikten sonra, nerede karnımı doyuracağım? Buğday ekip biçiyoruz. Birçok sebze baklagil ekiyoruz. Lahana da ekiyoruz" diye konuştu.
Biz hep burada olacağız
Arazilerin iki yanını da gösteren Levent Sert ise bir tarafın annesinin köyü bir tarafın da babasının köyü olduğunu belirterek “Birilerinin açgözlülüğü her zaman olacak ama biz gene burada olacağız, arazilerimizi koruyor olacağız. Siyasilere sesleniyoruz. Bu tür projeler yapılırken önce lütfen oturup projelerin içinde insan var mı yok mu bir kontrol etsinler" dedi. Kuzey Ormanları Savunması'nda desteğe gelen aktivistler adına konuşan Eda Şirin ile Ege Sertçetin de “İnsanlar Türkiye'nin dört bir yanında mücadele ediyor. Kazanabildiklerimizi görüyoruz ve bu bizi çok heyecanlandırıyor" diye konuştu.
Emeğimizin karşılığını görmek için buradayız
63 yaşındaki İsa Aydoğdu, arazilerin dedelerinden kaldığını belirterek “Büyüklerimizden bize kaldı, şimdi biz gidiyoruz, gelecek nesil çalışacak bu topraklarda" ifadelerini kullandı. Çocuklarıyla birlikte ektinliğe katılan 42 yaşındaki Adnan Bayraktar ise “Emek verildi ve bunun karşılığını görmek için buradayız. Ciddi bir emek ve uğraşı söz konusuydu. Topraklar bizim. Verimli topraklar burada tarım yapılması gerekiyor" dedi.
Bu millet bu üretenler asla terk etmeyecekler
Nazif Korkmaz şöyle konuştu: “Köylüler arazilerin parayla işgaline karşı baş kaldırdı. 900 yıldır topraklarına sadakatle bağlı. Asla bu toprakları terk etmemiş bu insanlar. Bu gaspa 'dur' demek için hukuk yolunu seçtiler. Bu topraklar birinin sandığı gibi hafta sonu gezmelerinde, banka çeklerinde alınmamıştır. Ta Orhan Gazi'den beri adım adım işlene işlenen beslene beslene gelecek aşklarıyla bugünlere getirilmiştir. Kimse heveslenmesin. Bu topraklardan bu millet, bu üretenler asla vazgeçmeyecek. Terk etmeyecekler."
TARIMDANHABER