Açıklanan bu fiyatların belirsizlik ve risk oluşturduğunun altını çizen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ‘’Tarım Bakanlığımızca açıklanan ayçiçek fiyatları halihazırda Ticaret Bakanlığımızca bu fiyatı destekleyecek gümrük vergisi düzenlemesi yayınlanmadığı için cari olarak piyasalara yansımamıştır. Bu belirsizlik harmanın hızlanmaya başladığı şu günlerde çiftçimizi mağdur etmektedir. Bakanlıkça yapılan bu fiyat açıklaması vergi düzenlemesiyle birlikte hayata geçirilmeliydi. Bakanlıkça açıklanan fiyat çiftçi açısından belirsizliği ortadan kaldırmış olabilir ancak bu malı alacak başta birlikler olmak üzere tüccar ve sanayici için belirsizlik ve risk oluşturmaktadır’’ ifadelerini kullandı. 

GÖZETİM FİYATI İVEDİLİKLE ARTTIRILMALI  

İthalde uygulanan gözetim fiyatının ivedilikle arttırılması gerektiğinin altını çizen CHP’li Aygun, ‘’Yurt dışından ülkemize gelecek yeni sezon ürün için fabrikacıya 345-350 USD fiyatlar teklif edilmektedir. Bu fiyat 2.250 - 2.300 TL/ton fiyata tekabül etmektedir. Bu şartlarda sanayici, tüccar ve Birlikler Bakanlıkça açıklanan fiyata uyum gösteremezler bu da çiftçinin çok ciddi şekilde mağduriyetine neden olur. Bu nedenle Birliklerin, sanayicinin, tüccarın güvenle mal alıp risk taşıyabilmeleri için ithalin önüne geçilmelidir ki sistem, çarklar doğru işlesin bu nedenle ithalde uygulanan gözetim fiyatının ivedilikle 450 dolardan asgari 800 dolara yükseltilmesi gerekmektedir. Yurt içi üretimin ihtiyacı karşıladığı Mart – Nisan sonuna kadar da ithalatın önüne geçilerek gerek çiftçinin gerekse de yerli ürün alan Birlikler ve sanayicinin desteklenmesi, risklerinin bertaraf edilmesi büyük önem arz etmektedir’’ şeklinde konuştu.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMADAN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ!

‘’Çiftçiye kanundan hakkı olan tarımsal üretim destekleri Ocak ayından beri açıklanmadı. Ancak Tarım Bakanı ayçiçeği taban fiyatı açıklarken ayçiçek üretim desteğinin geçen yılki fiyat olan 40 krş. olarak süslü ifade etti. Ancak yol yakınken resmî gazete de yayınlanmadan gözden geçirin. Bunu en az 80 krş yapınız ki çiftçimiz üretime devam edebilsin. Yine buğday, arpa, yulaf, soya , pamuk ayçiçek üretim desteklerini açıklayın.’’