CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Genetiği Değiştirilmiş Ürünler konusunda Bakanlığın sıkı takibinin şart olduğunu belirtti. Ülkemize domates güvesi ve Akdeniz sineği gibi zararlıların ithal ürünlerle gelip açığa çıkarılmadığını ve bu zararlıların ihraç edildiği zaman ihraç edilen ülkelerin laboratuvarlarında açığa çıktığına dikkat çeken Gürer, “Ülkemize girişi izin verilen tüm ürün, tohum vb. gibi insan tüketimine sunulan gıda ürünlerine GDO açısından hassas denetim ve kontrol sağlanmalıdır. Farklı illerde GDO ile ilişkili gıda ürünlerinin saptanmasının bu bağlamda sürekli, düzenli ve örneklemeli denetimleri şarttır” dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ, GÖREVE GELDİĞİNDEN BERİ DENETİM SONUÇLARINI AÇIKLAMAMAK İÇİN DİRENİYOR!

Düzenlenen yönetmenlik gereği hileli taklit ve tağşiş ürün satanların belirli aralıklarla kamuoyuna açıklanıp toplum bilinçlenmesi hedeflenirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Bakan olduktan sonra bu uygulamanın donduğunu belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlıkları döneminde Faruk Çelik ve Ahmet Eşref Fakıbaba, taklit ve tağşiş ürünleri kamuoyuna düzenli olarak açıklıyorlardı. Böylece vatandaş denetimin varlığından haberdar oluyordu. Gıda insan için önemli. Paranızla sahte ürünü neden alasınız? Sağlıksız gıdadan vatandaşı korumak aynı zamanda iktidarın görevi. Bakan Pakdemirli göreve geldiğinden beri denetim sonuçlarını kamuoyuna açıklamamaya direniyor. Sonuçlar mı çok kötü yoksa denetimler mi ortadan kalktı? Neden bozuk gıda satanlar teşhir edilmiyor?” dedi.

KAMUOYU BİLMELİ

Özellikle Gençler ve çocuklar için gıda bilinçlendirilmesi için bakanlığa görev düştüğünü belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Etten bala, peynirden yoğurda, ekmekten nişasta bazlı şuruba, gençlerin yaygın kullandığı enerji içeceklerine kadar tüm gıda grupları ve piyasada satılan ürünlere yönelik denetim sorunları kamuoyuna açıklanmalıdır. Alo 174 hattına gelen ihbar sayıları ve denetim sonuçlarını kamuoyu bilmelidir” dedi.

SIKI DENETİM ŞART

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) elde edile ürünlerin dünyanın en önemli sorunlarından olduğunu belirterek, “Ekonomik sorunların alım gücünü düşürmesi zorunlu gıdaya erişimde kalite arayışını sonlandırıp ihtiyacı karşılamaya yöneltiyor. Önemli olan gıda bulabilmek olunca insanlar içeriğine bile bakmıyor. Yurttaşı korumak iktidarın görevidir. GDO’lu ürün 1970’li yılların başlarında nüfus artışı karşısında açlığı önlemek için üretildi. Ancak süreç içinde fayda kadar zararı ile tartışılır boyuta geldi.

GDO değişikliğinin sonuçta insana verdiği zarar gıdanın varlığının önüne geçti. Ülkemize gıda olarak üretim ve ithal girişi yasak olsa da bu bağlamda özellikle denetim dışı ülkemize girişi sağlanan gıda ürünlerinin varlığı yok denemez. Bu konuda sıkı denetim şarttır. Yem için kullanım izin verilen 30’a yakın ithal GDO’lu yem katkısı dahi bu bağlamda sıkı takibin şart olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.

GDO, DENGESİZ BİLEŞİMLER YARATIYOR

GDO’lu ürünlerin, genetik yapısı genetik mühendislerce veya transgenik teknoloji kullanılarak laboratuvarlarda değiştirilmiş, bitki-hayvan mikroorganizma veya başka organizmalar olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğada mevcut olmayan geleneksel kök salma yöntemleriyle yetişmeyen bitki ve hayvan bakteri ve virüs genlerinin, dengesiz bileşimler yarattığını da bilim insanlarının tartıştığına da vurgu yaptı. 

İNSANLIK İÇİN TEHLİKELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, GDO’lu ürünlerin insan ve hayvan sağlığına olduğu kadar çevreye olan etkisinin de tüm dünyada tartışıldığını söyledi. Gürer, “Gıda ihmale, ertelemeye gelmeyecek kadar önemlidir. Tohumdan hasada, ilacından gübresine kontrolü gereken gıda ürünlerinde, ithal gelen her ürün için daha detay ve kapsamlı laboratuvar denetimleri tavizsiz sağlanmalıdır” dedi.