Süt prim desteklerinin düşürülmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. 

Litresi 10 kuruş olan çiğ süt destekleme priminin, 1 Ocak 2019 tarihinde litresi 25 kuruşa çıkarıldığını hatırlatan Aygun, “Bakanlık tarafından Ekim 2019’da yapılan açıklamada ise; Ocak 2019 kararı tekzip edilmiş ve çiftçiler yüz üstü bırakılmıştır. Bütçede yeterli kaynak olmadığı gerekçesiyle üretici örgütü üzerinden pazarlanan soğutulmuş çiğ inek sütünde destekleme primi geriye dönük olarak, 1 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla yeniden 10 kuruşa düşürülmüştür” dedi. 

Tarımsal desteklemelerin bu yıl çok geç ödendiğini anımsatan Aygun, şunları kaydetti: “Mayıs-Haziran 2019 tarihine ait süt destekleme primleri halen ödenmediği için üreticiler büyük ölçüde mağdur edilmiştir. Çiftçi geç de olsa süt destekleme primlerinde litre başına 25 kuruştan ödeme beklerken, ikinci bir şok kararla karşı karşıya kalmış, primler Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere litre başına 10 kuruşa indirilmiştir. 

Hayvancılığın ana girdisi olan yem ve diğer girdi fiyatlarının yüzde 60 civarında artmasına karşın, süt destekleme primi düşürülmüştür. Herhangi bir yıl için ilan edilen destekleme miktarının yine aynı yıl için düşürülmesi uygulaması ile ilk defa karşılaşılmaktadır.

2018 yılının ilk 8 ayında 6,9 milyon ton üretilen süt miktarı, 2019 yılının ilk 8 ayında 6,5 milyon tona düşmüştür. Başka bir deyişle Türkiye’de süt üretimi düşme trendine girmiştir" 

Aygun, verdiği soru önergesinde şu soruların cevaplandırılmasını istedi: 

1. Süt üreticisi üretimde yaptığı masrafı karşılamakta zorlanıp üretimden çıkarken, destekleme priminin düşürülmesinin nedeni nedir?

2. Siz Tarım ve Orman Bakanı olarak süt destek priminde geriye dönük bu düşüşün doğru olduğuna inanıyor musunuz?

3. Süt üretimi sürekli düşerken, birbirinden farklı kararlarla süt üretiminde verimi ve kaliteyi yükseltmek mümkün olacak mıdır?

4. Araç kredisinden, konut kredilerine kadar bütün kredilerde faiz oranları düşerken, Ziraat Bankasının sübvansiyonlu kredilerinde de bir düşüş yapılması için çalışmalarınız var mıdır?

5. Hayvancılığın ana girdisi olan yem ve değer girdi fiyatlarında yüzde 60 civarında artış olurken, süt destekleme primleri geriye dönük olarak ilk kez düşürülmektedir. Bütçede para olmadığı gerekçesiyle alınan bu kararın, çiftçinin üretimden çekilmesine neden olarak bütçe dengelerini daha çok bozacağını düşünmüyor musunuz?

6. Çiğ süt priminin 25 kuruşa çıkarılması, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlere dönük bir seçim yatırımı mıydı? Bu kararın sonrasında litre başına süt destekleme priminin yeniden 10 kuruşa düşürülmesi, çiftçiler tarafından “oyuna getirildikleri” yorumlarına neden olmaktadır. Bu eleştirilere yanıtınız nedir?

7. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’nın “Türk pazarına süt ürünleri sevkiyatı için veteriner sağlık sertifikası konusunda Türkiye ile mutabakat sağlandığını” açıklaması, üreticilerde büyük endişe yaratmıştır. Yerli süt üreticisini bir kenar atarak, Rusya’dan süt ürünleri ithalatına gidecek adımlar mı atacaksınız?