SADETTİN İNAN / Türk Tarım A.Ş ile ilgili Tarımdan Haber’in gündeme getirdiği sorunlarla ilgili somut bir adım atıldığı ortaya çıktı.
Bilindiği üzere eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın döneminde sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve gıda ürünlerinde regülasyon görevini yerine getirmesi için TÜRKŞEKER ile Vakıf Katılım Bankasının ortaklığında Türkşeker Tarım A.Ş kurulmuştu. Kurulduğu ilk yıllarda kuruluş amacı doğrultusunda hizmet etse de Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasıyla birlikte Türkşeker Tarım tamamen işlevsiz hale gelirken, şaibeli ürün satışları ve şeker satışlarındaki yolsuzluklarla anılmaya başlanmıştı.
TÜRKŞEKER İLE BAĞINI KOPARMAK İÇİN İSMİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ!
TÜRKŞEKER ile birlikte Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesinde bulunan Türkşeker Tarım’ın ismi geçtiğimiz yıl Türk Tarım A.Ş olarak değiştirilmişti.
İŞ YAPIYOR GÖRÜNMEK İÇİN BAKKAL GÖRÜNÜMLÜ BİRKAÇ MARKET İŞLETİYORLAR!
Türk Tarım A.Ş’nin birkaç bakkal düzeyinde marketçiliğin dışında hiçbir faaliyeti bulunmamasına rağmen üst düzey yöneticilerine yüksek maaşların ödenmesi, kamuda tasarruf tedbirleri ile büyük bir çelişkiyi gündeme getirmişti.
GENEL MÜDÜRÜN EMEKLİ MAAŞI HARİÇ AYLIK KAZANCI 300 BİN LİRAYI BULUYOR
Mevcut çalışanlara maaşı dahi ödeyemeyecek hale gelen Türk Tarım A.Ş’de Genel Müdür Muhammet Gümüşsoy, yönetim kurulu üyeliği ile birlikte aylık 300 bin liraya yakın maaş alırken, direktör ve müdürlere de 80 ile 110 bin lira arasında maaş ödeniyor.
KAMUDA EMEKLİ MAAŞI ALARAK ÇALIŞILMAZKEN TÜRK TARIM AŞ'DE ÇALIŞABİLİYORLAR!
Kamuda emekli maaşı alarak çalışılamazken, Türk Tarım A.Ş’de üst düzey yöneticilerin yüksek maaşlarının yanı sıra emekli maaşlarını da alarak görev yapması, kamu kaynaklarının belli kişiler eliyle nasıl talan edildiğini ortaya koyuyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KURUMLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLANMASINI İSTEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme gelen bu konulardan dolayı kurumun varlık nedeniyle ilgili bir rapor istediği ve bağımsız denetçiler tarafından hazırlanan rapor sonucunda kurumun kapatılıp kapatılmayacağına karar verileceği öğrenildi.
Türk Tarım A.Ş Genel Müdürü Muhammet Gümüşsoy’un hiç bir faaliyeti bulunmayan kurumun belli bir faaliyette bulunduğunu göstermek için bakkal seviyesinde marketçilik yapmaya çalışırken, bakkal görünümlü marketlerin bir çoğuda kapandı.
TÜRKŞEKER 4 MARKETİN KAPATILMASI İÇİN YAZI GÖNDERDİ!
Türk Tarım A.Ş’nin 4’ü şeker fabrikalarının önündeki satış noktası olmak üzere 8 marketi bulunurken, Türkşeker, (Eskişehir, Ankara, Burdur ve Malatya) 4 satış noktasının kapatılmasıyla ilgili kuruma yazı gönderdi.
2 MARKETİN GÜNLÜK CİROSU 2 BİN LİRAYI BİLE BULMUYOR
Polatlı ve Emirdağ’da açılan marketler ise zarar ettiği için kısa süre içinde kapatılırken, geriye sadece Çubuk ve Balgat’ta iki marketi kaldı. Bu marketlerin günlük ciroları da satacak doğru dürüst ürün olmadığı için 1000 ile 2000 lira arasında değişiyor.
BURSA’YA GELİP GİTMEK İÇİN MAKAM ARACININ BİRİNİ AYIRIYORLAR!
Türk Tarım A.Ş’de kamu kaynaklarının yağmalanmasında hiçbir sınır tanınmazken, çoğunluğu Bursalı olan üst düzey yöneticilerin her hafta sonu memleketlerine gidiş gelişlerinde kurumun makam araçlarını kullandıkları kaydediliyor. Makam araçlarında aylık 4 depo yakıt limitinden dolayı makam aracının birini yedeğe ayırarak hafta içinde bu aracı hiç kullanmayan yöneticilerin, hafta sonunda ise bu araçla toplu halde Bursa’ya gelip gittiklerinin altı çiziliyor.
Aldıkları yüksek maaşa rağmen, memleketlerine geliş gidişlerinde bile kurum imkanlarının kullanılması Türk Tarım A.Ş’deki yağma düzenini gözler önüne seriyor.
YÜKSEK BORÇLARINDAN DOLAYI TÜRKŞEKER DOMATES SERASINA EL KOYMUŞTU!
Türk Tarım A.Ş, batık bir duruma gelirken, Türkşeker'e geçmişten kalan borçlarını da ödeyemediği için Ankara Şeker Fabrikası yerleşkesinde bulunan domates serasına el koymuştu. Türkşeker, Türk Tarım A.Ş'den borca karşılık sera ile birlikte 70-80 bin ton poşeti almıştı.