Mevsimine yetişen sebze ve meyvelerin tüketilmesi halinde bağışıklık sisteminin doğal yollardan güçleneceğini belirten uzmanlar, bu beslenme alışkanlığının insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Bu kapsamda bamyanın da pek çok açıdan vücudu desteklediğini belirten uzmanların ardından bamya yetiştiriciliğine yönelik sorgulamalar hız kazandı.
Kısa süre içerisinde büyüdüğü bilinen bamya tohumunun nasıl ve ne zaman ekilmesi gerektiği, özellikle toprak ile ilgilenmekten hoşlanan kişiler tarafından sorgulanmaya başlandı. Bizler de bu içeriğimizde o kişiler için bamya tohumuna dair merak edilenleri tüm ayrıntıları ile ele aldık.
BAMYA NASIL BİR BİTKİDİR?
Bamya, hızlı büyüyen ve verimliliği yüksek olan bir bitkidir. Bu özellikleri sayesinde birçok çiftçi ve bahçe sahibinin gözdelerinden biri olmayı başaran bamya, çeşitli yemeklerde kullanılabilir.
Bamya, Afrika ve Güney Amerika kökenli bir sebzedir. Sıcak iklimleri sevdiği bilinen bu bitki, 40 ile 100 cm arasında büyür. Yeşil renkli meyveleri bulunan bamyanın türleri arasında; Sultani bamya, Amasya çiçek bamyası, Bornova bamyası ve Balıkesir tombul bamya gibi seçenekler bulunmaktadır.
Hem et yemeklerinde hem sebze yemeklerinde hem de çorbalarda tercih edilebilen bamya, lezzetinin yanı sıra faydaları ile de öne çıkmaktadır.
BAMYA TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?
Bamya tohumu ilkbahar aylarında ekilir. Tohumun ekilmesi için don tehlikesinin geçmesi beklenmelidir. Bu süre de aşağı yukarı mayıs ayına denk gelmektedir.
Sıcak iklimleri sevdiği için havaların ısınmaya başlaması ile birlikte ekilmesi gereken bamya tohumu, bu dönemlerde sağlıklı bir şekilde büyür. Bamya tohumundan verim alınabilmesi için toprağın ortalama sıcaklığının 15 derece civarında olması gerekir.
BAMYA TOHUMU NASIL EKİLİR?
Bamya hem tohum hem de fideleme yöntemi ile ekilebilir. Bamya ekimine dair bilinmesi gereken yöntemler ve o yöntemlerin içerikleri şu şekilde sıralanabilir:
Doğrudan ekim: Genelde doğrudan bahçeye ekilen bamya için tohumlar arasında yaklaşık olarak 30 cm’lik mesafe bırakılması gerekir. Ayrıca tohumlar toprağın 1- 2 cm derinliklerine ekilmeli ve üzerleri de ince bir toprak tabakası ile kapatılmalıdır.
Fide yolu ile ekim: İç mekanlarda fide olarak yetiştirildikten sonra bahçeye ekilen bamyalar, bu yöntemde daha fazla bakım ve dikkat gerektirir.
BAMYA NE SIKLIK İLE SULANMALIDIR?
Bamya ortalama sıcaklıkların olduğu dönemlerde haftada bir kez sulanabilir. Ancak hava sıcaklıklarının yükseldiği, yağışların da az olduğu dönemlerde haftalık sulama sayısı mutlaka artırılmalıdır.
Bamya sulama işlemleri sabahın erken saatlerinde veyahut da akşamüstü yapılmalıdır. İlk meyvelerin görülmeye başlandığı dönemlerde sulamaya ekstra özen göstermek gerekir.
Bamya yetiştiriciliğinde sulama yöntemi de son derece önemlidir. Bu bitkinin yetiştiriciliğinde mutlaka damlama sulama yöntemi kullanılmalıdır. Aksi takdirde yapraklarda ‘külleme’ ismi verilen hastalık görülebilir. Ek olarak aşırı sulama köklerin çürümesine ve dolayısı ile de tohumların çöpe gitmesine yol açabilir. Bu yüzden toprağın yüzeyi kurumadıkça sulama işleminden kaçınılmalıdır.
BAMYA NE KADAR SÜREDE YETİŞİR?
Bamya yetiştiriciliği ile ilgilenen veyahut da bu alana yeni yeni ilgi duymaya başlayan birçok kişi, bamyanın ne kadarlık bir sürede yetiştiğini merak etmektedir. Bamyada yetişme süresi, ekim şekline, bakım ve iklim koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak ekim sonrasında 60- 70 günlük süre içerisinde meyvelerin görülmeye başlandıklarını söylemek mümkündür.
Bamya hasadının sabahın erken saatlerinde yapılması gerekir. Aksi takdirde güneş bamyada sümüksü yapının salgılanmasını tetikleyecek ve hasat zorlaşacaktır. Ek olarak dikenli bir bitki olan bamyayı toplarken mutlaka eldiven takılması gerektiği unutulmamalıdır.