Bugün gazetesinden Serda Kıvılcım'ın haberine göre, tüm gıdalar, tüketilmeye başlandığından itibaren ağız ve diş sağlığını etkiliyor. Diş sağlığını kötü yönde etkileyen gıdalar olduğu gibi, iyi yönde etkileyen gıdalar da var elbette. Dr. Dt. Aslı Tapan bayramda diş sağlığının her zamankinden daha fazla korunması gerektiğini vurguladı. İşte bayram sofralarında ön planda bulunması gereken besinler.
Bayram tatlısından sonra
Süt grubu
Süt, yoğurt ve peynir bol miktarda kalsiyum içermektedir. Kalsiyum, dişin en önemli yapı taşlarından biridir. Diş kökü iltihabının azalmasını ve diş kayıplarını önlemeyi sağlar. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını da engeller. Bayram tatlılarından sonra bir parça peynir tüketmek, şekerin dişlerdeki çürütme etkisini önleme açısından oldukça önemlidir.
Diş minesini güçlü kılar
Kuru yemişler
Kuru yemişler içindeki doğal yağlar, diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. İçindeki doğal yağlar dişi kaplar ve bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturur. Yine kuruyemişler, dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynamaktadır. Fındık, dişlerin gelişimi için gerekli çinko açısından en iyi besindir. Kuru üzüm de diş çürümelerine karşı engelleyici özelliktedir.
Doz ve pişirme şekli doğru ise...
Kırmızı et
Genellikle Kurban Bayramı'nda tüketilen kırmızı etin, ağız ve diş sağlığı konusunda riskleri de beraberinde getirdiğini söylenmektedir. Oysaki doğru pişirilen ve uygun miktarda tüketilen kırmızı et, diş sağlığı için faydalıdır. Çünkü 100 gram kırmızı et 286 mg fosfor içerir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında, ağız ve diş sağlığı için tüketilen gıdalarda kalsiyum ve fosfor olması gerekir. Fosfor için en zengin kaynak, protein içeriği yüksek olan et ürünleridir.
Kivi ve elma temizlik yapıyor
Meyve grubu
Elma ve kivi diş sağlığı için oldukça önemli meyvelerdendir. Mineral ve C vitamini içeren elmanın kabuğuyla birlikte ısırarak yenilmesi, içerisindeki maddeler sayesinde dişlerin temizlenmesini ve kuvvetlenmesini sağlamaktadır.
Yine C vitamini içeren kivi de oldukça faydalıdır. Bayramda hassaslaşan ve bakterilere karşı dirençsiz kalan dişlerin C vitamini ile kuvvetlendirebilir. Kivi, diğer meyvelere göre daha en çok C vitamini içeren meyvelerin başında gelir.
Kereviz ve maydanozsuz kalmayın
Sebze grubu
Kereviz diş sağlığı için önemli sebzelerdendir. Kerevizi fazla çiğnemek, tükürük salgılanmasını artırır ve bu durum bakterilerin etkisiz hale gelmesini sağlar. Kereviz, aynı zamanda diş etlerine masaj yapıp, aralarının da temizlenmesine yardımcı olur. Maydanoz hem ağız kokusunu önlemesi hem de diş minesini güçlendirmesi açısından faydalıdır. Havuç da ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesi ve diş etleri için önemlidir. Havucun çiğ olarak tüketilmesi dişlerin tıpkı diş fırçası gibi temizlenmesine yardımcı olur. Kurban Bayramı'nda bu sebzeler ile yapılan et yemekleri hem lezzetli hem de diş sağlığı için daha faydalı olacaktır.
Ağızdaki bakterileri öldürür
Yeşil çay
Yeşil çayın içinde yer alan “kateşin” maddesi, ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Kateşin, ağızdaki bakterileri yok etmekte ve bakteri oluşumunu önlemektedir. Ağız kokusunun giderilmesi konusunda da yardımcıdır. Bayram boyunca her gün bir fincan yeşil çay tüketilmesi, diş hastalıklarından korunma ve ağız kokusunun giderilmesi için oldukça yararlıdır.