Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, seçim bölgesi olan Niğde ve çevresinde üreticiler ve tüketicilerle birebir görüşmelerinin sonucunda derlediği sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
TÜKETİCİ PAHALI ÜRÜNDEN DERT YANIYOR
Gürer, üreticilerin binbir emekle yetiştirdiği ürününün değer bulmamasından, tüketicilerin ise pahalı üründen dert yandığını dile getirdi.
TARIM POLİTİKASI ŞART
AKP iktidarının; tüketicinin yaşadığı sorunları, üreticinin de mağduriyetini görmezden geldiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İyi bir tarım planlaması yapılarak, var olan sorunların çözümüne yönelik çalışmalar hayata geçirilmelidir” dedi.
ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR
Bazı ürünlerde hasadın tamamlandığını, bazı ürünlerde ise yeni başladığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımdaki sorunlar bölgelere göre değişiyor. Niğde için bugünlerde yaşanan en önemli sorun, yazlık patateslerin maliyetine bile satılamıyor olmasıdır. Altunhisar ve çevresinde hasadı devam eden yazlık patatesin maliyeti 90 kuruşu geçti. Ancak talep darlığı nedeniyle tüccar yazlık patatesi maliyetinin yarı fiyatına bile almıyor. 40-50 krş. tüccar fiyat veriyor. Üretici borçlu, ödemesi var, kazanmadan tarlada ürünü satıyor. Öte yandan tüketiciye ise bu ürün pahalıya ulaşıyor. Aracıların kazandığı bu sistemde hem üretici hem de tüketici mağdur oluyor” diye konuştu.
YAZLIK PATATES SORUN
Yazlık patatesteki talep darlığının en önemli nedenlerinden birinin turizm bölgelerindeki otel ve lokantaların kapasitelerinin çok altında faaliyetlerini sürdürmesi olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Pandemi sürecinin de etkisiyle turizm bölgelerine bu yıl beklenenin çok altında turist geldi. Turist gelmediği için otel ve lokantalarda kızartmalık ve yemeklik patates tüketimi neredeyse yok denecek kadar azaldı. Tüketim olmadığı için talep de olmayınca, Niğdeli üreticinin yazlık patatesi elde kaldı” şeklinde konuştu.
BUĞDAY VE NOHUT ÜRETİCİLERİ DE DERTLİ
Üreticilerin sadece patateste değil, buğday ve nohutta da benzer sorunları yaşadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buğday hasadı tamamlandı. Ülkemiz buğdayda ithalatçı konumunu sürdürüyor. Bu yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 900 bin ton daha fazla buğday ithalatı yapmışız. Buğday ithalatının daha da artacağı belirtiliyor. Bu yıl gerek doğal koşullar gerekse ekim alanlarının daralması nedeniyle daha az rekolte oldu. Üretici kara gün dostu Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürünü götürdüğünde değişik sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Nohut alımı yapıyor ama temizlenmiş, belirlediği standartlara uygun ürün istiyor. Çiftçi bunu yapacak olanağı yok, zorluk çıkarmadan üreticiden ürün alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
EKİM ALANLARI SÜREKLİ DARALIYOR
Buğday ekim alanlarının sürekli daraldığını, son 20 yıl içinde 2.5 milyon hektara yakın ekim alanında buğday ekiminden vazgeçildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her bölge çiftçisinin ayrı ayrı sorunları var. Üretim düşüyor, gelirin azalması için çiftçinin topraktan uzaklaşmasına neden oluyor. Çiftçi kazanamıyor; borçlanıyor, kredilerini ödeyemiyor ve icralık oluyor. Bu nedenle de tarımdan uzaklaşıyor. Ürününü değerinde satamadığı için dert yanıyor. Tüketici de pahalı üründen dolayı mağdur oluyor. 5 liradan satılan domates, tarlada 4 kat daha aşağı fiyatla tüccara veriliyor. Aracıların kazancı oluyor ama üretici kazanamıyor. Bu nedenle üretimden vazgeçiyor. Ekim alanlarının daralmasını, üreticinin sessiz protestosu olarak nitelendiriyorum. Bu süreç ülkeyi ithalata mecbur kılar, tüketici de daha pahalı ürün almak durumuna düşer” dedi.
ÇÖZÜM YOLU: PLANLAMA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda her geçen yıl artan sorunların çözümü için üreticilerin sorunlarının belirlenip çözüm yollarının bulunması, tüketicinin de mağduriyetinin giderilmesine olanak sağlayacak tarım planlamasının yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.