TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım ve Orman Bakanlığı, sessiz sedasız aldığı bir kararla büyükbaş hayvancılıkta kulak küpesi tamamen ücretli hale getirildi. Bakanlık, büyükbaşta küpeleme yetkisini tamamen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine verirken, Damızlık Birliklerinin dışındaki birlik ve kooperatifler artık küpeleme yapamayacak.

DAMIZLIK BİRLİKLERİ PARA BASACAK!

Büyükbaşta küpeleme yetkisi tamamen Damızlık Birliklerine verilirken, Damızlık Birlikleri bu yetkiden dolayı deyim yerinde ise para basacak. Bir çok bölgede ücretsiz olan küpeleme işi, yeni dönemde tamamen ücretli hale getirildi. Üreticiden hayvan başı 80 lira alınacak. Bunun 20 lirası Bakanlık döner sermayesine, 60 lirası da birliklere kalacak.

BİRLİKLER KÜPE PARASINDA ÜRETİCİYLE HİÇ MUHATAP OLMAYACAK!

Damızlık Birlikleri, küpe parasında üreticiyle hiç muhatap olmayacaklar. Küpe parası doğrudan üreticinin desteğinden kesilerek birliklere aktarılacak.

Gübreli hayvan ithalatı haberine Hijazi firmasından küstahça ihtarname! Gübreli hayvan ithalatı haberine Hijazi firmasından küstahça ihtarname!

HÜYÜK TARIM İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN KÜPELEME DUYURUSU!

Konya’nın Hüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bir duyuru yayınlayarak, ilçedeki büyükbaş hayvan küpeleme yetkisinin Konya DSYB’ye devredildiğini duyurdu. Küpelenmemiş buzağısı bulunan yetiştiricilerin çağrı merkezini veya Konya DSYB internet adresinden bildirim yapmaları istenirken, duyuruda ücret konusunda ise hiçbir bilgi yer almadı.

BAKANLIK KULAK KÜPESİNİN ÜCRETLİ HALE GETİRİLDİĞİNİ NEDEN ÜRETİCİYE DUYURMUYOR?

Tarım Bakanlığı, Damızlık Birlikleri ile yaptığı protokol kapsamında kulak küpesini tamamen ücretli hale getirirken, bu durumun üreticiye duyurulmaması ise dikkat çekiyor. Yapılan duyurularda küpelemede yetkili birlikle ilgili bilgi verilirken, hayvan başı 80 lira ücret alınacağı ve bu ücretinde desteklerden kesileceği bilgisi üreticiden gizleniyor.