ABD'nin gıda devi Cargill'in Türkiye'de kotasız üretim yapması için ortak basın açıklaması yaptılar. Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD), Susam, Tahin, Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) ve Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) ortak bir basın açıklaması yaparak, nişasta bazlı şekerlerin kotasının kaldırılmasını talep etti. Açıklamanın zamanlaması ise dikkat çekti. Nişastacılar yine her yıl olduğu gibi bu yıl da kotaların yüzde 50 oranında artırılmasını talep ederken, ilgili talep Bakanlar Kurulu gündeminde bulunuyor.
GÖZLERİ ŞEKER PANCARINDA
Tütünde olduğu gibi Türkiye'nin şeker pancarı üretiminden elini çekmesi için her yol deneniyor. Ülkede şeker açığı bulunmamasına rağmen nişasta bazlı şeker lobisi yine hareke geçti. 2016 ve 2017'de şeker pancarı açısından çok verimli geçmesinden dolayı beklentilerin üzerinde şeker üretildi. Bu gerçeği görmezlikten gelen nisaşta bazlı şeker lobisinin ülkede şeker açığı varmış gibi gösterip mısırdan üretilen NBŞ'nin kotalarının artırılmasını talep etmesi dikkat çekti.
BAKANLAR KURULU ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR!
Nişasta bazlı şeker lobisinin ortak açıklamayı, NBŞ'de kota artış talebinin Bakanlar Kurulu'nun gündeminde olduğu bir dönemde yapması ise anlamlı bulundu. Bu yolla sektörle örtüşmeyen bilgilerle kamuoyu baskısı oluşturularak NBŞ'de kota artışının Bakanlar Kurulu'ndan çıkartılması amaçlanırken, şeker pancarına da büyük bir darbe vurulacak.
LOBİNİN İDDİALARI PİYASA GERÇEKLERİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR!
Ülkede şeker kotalarında bir belirsizlik bulunmamasın rağmen yapılan açıklamada “Türkiye'nin şeker üretiminde uygulanan kotalardaki belirsizliğin başta nişasta bazlı şeker sanayi olmak üzere gıda ve içecek sanayinde üretime büyük sekte vurduğu iddia edildi. Diğer yandan kota artışının gecikmesinin de fabrikalarda üretimi yavaşlattığı ileri sürüldü.
Bakanlar Kurulu'nun kesinlikle NBŞ lobisinin oyununa gelmemesi gerekiyor. Lobinin etkisinde kalınarak NBŞ kotalarının artırılması, pancar üreticisine ve Türk Şeker'e büyük bir darbe vuracak. Cargill'e ise büyük bir kıyak geçilecek.
Türkiye, pancardan şeker üretiminde çok verimli bir kampanya dönemini geride bırakırken, kamuoyu Bakanlar Kurulu'nun bir ilke imza atarak, NBŞ kotalarının artırılmamasını bekliyor.
HER YIL AYNI OYUNU OYNUYORLAR!
Bilindiği üzere ülkede nişasta bazlı şeker açığı bulunmamasına rağmen nişasta bazlı şeker lobisi, her yıl bu tür iddialarla kotaların artırılması talep ediyor. Bakanlar Kurulu da sağlıklı bilgilere dayanmayan bu iddialar doğrultusunda kotaları artırıyor.
BOSNA HERSEK'TEN YÜKSEK MİKTARDA NBŞ İTHAL EDİLMİŞTİ
Mısırdan yapılan şekerin kotası yine bu iddialar doğrultusunda artırılırsa Türkiye bundan büyük bir zarar görecek. Bosna Hersek üzerinden yüksek miktarda NBŞ ithal edilirken bir de içeride kotaların artırılması şeker pancarı üretimine büyük bir darbe vuracak. Türk Şeker ise NBŞ kotalarının artırılmasından dolayı ürettiği pancar şekerini satamayacak ve zarar edecek.
BAKANLAR KURULU ÜLKE GERÇEKLERİNİ DİKKATE ALMAK ZORUNDA
Bundan dolayı Bakanlar Kurulu'nun NBŞ kota artışını değerlendirirken ülke gerçeklerini dikkate alması gerekiyor. Lobinin etkisinde kalınarak kotaların artırılması pancar çiftçinin ve şeker fabrikalarının aleyhine, Cargill'in ise lehine bir karar olacak.
Kaynak: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE