ÇAYDA HUZUR VE SAADET DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ
Sütlüoğlu, geçmiş yıllarla bugünleri kıyasladıkları zaman çayın altın dönemini yaşadığını belirterek, "Çayda biz huzur ve saadet dönemini yaşıyoruz. Geçmiş dönemler gibi olsaydı, kapasite artışları yapmasaydık, izdihamı vatandaş yoğun şekilde yaşasaydı, randevu alım sistemini uygulamaya sokmasaydık, vatandaş 'ben çayımı satamıyorum' endişesiyle panikleseydi, fiyatlar geçmiş yıllarda olduğu gibi çok daha aşağılara inerdi. Geçmişle kıyasladığımız zaman çayda aslında çok iyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
ÇAYKUR OLARAK 230 BİN TON YAŞ ÇAY ALDIK
Bu sene 2011'de olduğu gibi çayın kademeli gelmediğini ifade eden Sütlüoğlu, "Birden geldi. Nadir yaşadığımız bir süreç. Bu nedenle bazı sıkıntılar oldu. Buna rağmen sürgün çok kısa sürede, bir ay bile geçmeden 26 günde tamamlanmış oldu. ÇAYKUR olarak 230 bin ton yaş çay aldık. Geçen yıl 209 bin ton almıştık. Özel sektör ise 190 bin ton almıştı. Özel sektör rakamları çok kesin rakamlar değil ama bu sene özel sektörün 215 bin ton civarında çay aldığını tahmin ediyoruz. Geçen yıl 399 bin ton olan birinci sürgün rekoltesi, bu yıl 450 bin ton civarında. Geçen yıla oranla rekoltede yaklaşık 50 bin ton artış var" diye konuştu.
ÇAYKUR olarak vatandaşı rahatlatmak ve sıkıntıya girmemeleri için bazı tedbirler aldıklarına dikkati çeken Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
"Birinci tedbir olarak fabrikalarımızı çok erken açtık. Sezonu erken başlattık. 29 Nisan'a fabrikalarımızı açtık. Vatandaşımıza bu sene 'çay birden gelecek, çayınızı erken verin, fabrikalarımız hazır' diye birçok defa mesaj göndermiştik. 29 Nisan-13 Mayıs arasında 15 gün hiç çay gelmedi. 14-19 Mayıs'da 6 bin 900 ton çay alabildik. Sürgünü başlattığımız 29 Nisan ile 20 Mayıs arasında 10 bin 668 ton oldu. 21 Mayıs ile 3 Haziran arasında ise 114 bin ton çay aldık. 21 Mayıs itibarıyla vatandaşımız bir anda tarlaya girdi. Yoğun şekilde çay vermeye başladı. Biz bu takvim dilimi içerisinde günde ortalama 8 bin ton çay aldık. Yoğun şekilde çay almaya devam ettik. İkinci tedbir olarak kotayı çay tarihin en yüksek seviyesine, 450 kilograma çıkardık."
ÇAYKUR 500 DEV ŞİRKET SIRALAMASINDA 44. SIRADA
Sütlüoğlu, ÇAYKUR olarak zarar dönemini kapattıklarını belirterek, "2014 yılı bilançomuz 12 milyon karla kapandı. Artık başımızı suyun üzerine çıkardık. Uçağın kafasını yukarı doğru çevirdik. İnşallah bundan sonra bu yükseliş ve karlardaki artış devam edecek. Hedefimiz ÇAYKUR'u kendi yağıyla kavrulabilen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve devlet desteği olmaksızın faaliyetlerini sürdürebilen bir kurum haline getirmek. Çok şükür bugün bu duruma geldik. Bundan sonra da daha güçlenerek devam edeceğiz. 500 dev şirket sıralamasında beş basamak tırmandık ve 44. sıraya oturduk. Geçen sene 49. sıradaydık. Bu sene ÇAYKUR, 500 dev şirket sıralamasında 44. sırada. Bu hepimizin başarısıdır" değerlendirmesinde bulundu.