Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Çaykur, geçtiğimiz aylarda kuru çay fiyatlarına yüzde 20 oranında yüksek bir zam yapmıştı. Çaykur'un bir kalemde kuru çay fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yaptığının duyulması kamuoyunda büyük tepkiye neden olmuştu. Kamuoyundaki tepkiden dolayı kuru çay fiyatlarına yapılan yüksek zam hükümet içinde de ciddi bir rahatsızlığa neden olmuştu. Bu rahatsızlıktan dolayı konu Ekim ayında yapılan Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmişti. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında da Çaykur, kuru çay fiyatlarına yaptığı yüzde 20'lik zammı geri almak zorunda kalmıştı.
'ZARAR HÜKÜMET POLİTİKALARINDAN KAYNAKLANDI' ELEŞTİRİSİ
Diğer yandan, Çaykur'un 2017 yılı faaliyet raporu geçtiğimiz ay yayınlanmıştı. Yayınlanan faaliyet raporuna göre Çaykur'un, 2017 yılında 268 milyon lira zarar ettiği ortaya çıktı. Zararın ortaya çıkması üzerine Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun yakın çevresine bu zararın kendi yönetimlerinden dolayı değil (kuru çay fiyatlarına yapılan zammın geri alınmasını kastederek) hükümetin yanlış politikalarından kaynaklandığı yönünde eleştirilerde bulunduğu kaydediliyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre Sütlüoğlu'nun bu eleştirilerinin hükümet içinde duyulması tepkiyi artırdı.
KONU CUMHURBAŞKANINA AKTARILDI
Sütlüoğlu'nun hükümete yönelik eleştirileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarıldı. Sütlüoğlu'nu görevden alarak rencide etmemek için milletvekili aday adaylığı sürecinde istifasının istendiği ve kendisinin de bu doğrultuda istifa ettiği kaydediliyor.
Diğer yandan Çaykur'un 2017 yılı zararının faaliyet raporunda açıklanan rakamdan daha fazla olduğu kaydediliyor.
ÇAY ÜRETİCİSİ ACELE EDİNCE FİYAT DÜŞTÜ
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 832 bin dekar alanda tarımı yapılan yaş çayda hasat sezonu geçen hafta başladı. Üreticiler, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle hasada erken başladı. Üreticiler, çayın tüm bölgelerde aynı anda ve tamamının hasat edilmesi nedeniyle ÇAYKUR ve özel sektör fabrikaları yaş çayı işlemekte zorlanmaya başladı. Bu yıl dekarda üretici kotasını 570 kilograma çıkaran ÇAYKUR, üreticileri acele etmemeleri yönünde uyardı, tüm çayları alabileceğini duyurdu. Ancak üreticiler uyarıları dikkate almayınca hasat ettikleri çaylarını satmakta zorlanmaya başladı. Bazı özel sektör çay firmaları da yaşanan bu durum üzerine hükümet tarafından açıklanan kilosu 2,32 lira taban fiyatın altında yaş çay satın almaya başladı. Çayları ellerinde kalan üreticilerin, kilosu 1,80 kuruşa kadar inen taban fiyattan çaylarını sattığı belirtildi. Üreticiler, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle çaylarını bir an önce satmak istediklerini, bunu fırsat bilen özel sektör kuruluşlarının taban fiyatı düşürdüğünü ifade ederek tepkilerini dile getirdi.