Öz Gıda Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, Çaykur'da emekli olanların yerine işçi alınmadığı için kadrolu çalışan sayısının işleri artık yürütemeyecek seviyeye getirdiğini kaydetti. Karadağ, “Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu emekli olanlarla birlikte yaza kadar kadrolu sayısı 1500'ün altına düşecek Çaykur'un bir dahaki sene mevcut kadrolularla işlerini yürütmesi mümkün değil" dedi.
CUMHURBAŞKANINDAN RANDEVU TALEP ETTİK
Kadro sorununun çözülmesi için Çaykur Genel Müdürlüğü'nün detaylı bir şekilde çalıştığını ifade eden Karadağ, çalışmaların sonucunda konunun önemini ilgili Bakanlıklara aktaracaklarını vurguladı. Karadağ, “Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızdan randevu istedik bu taleplerimizi Cumhurbaşkanımıza da ileteceğiz" diye konuştu.
KADRO YARIDAN FAZLA ERİDİ
Karadağ şunları kaydetti: “5620 sayılı kanun 2007 yılında çıkmış o dönemde Çaykur'da 180 gün ve üzeri çalışanlar kadro almış. Aynı kanuna bir ibare eklenmiş ve bu ibareye göre Çaykur'da 179 günün üzerinde çalışma olanağı sınırlandırılmıştı, burada bizi en fazla etkileyen olay ise, bu 179 günü kampanyanın başlangıcı ile bitimi arasında kullandırabiliyor onun dışında işçi çalıştıramıyor. Çaykur'da 2007 yılında kadro verildiğinde 5000 kadrolu vardı. Günümüz şartlarında emekli ola ola bu sayı 1950 ye indi.
Bu sayılın 1000 kişisi paketleme, ana tamir, genel müdürlük gibi daimi işlerde çalışıyor. Fabrikalarda ortalama 900 işçi kalmış. Buda fabrika başı 10 ile 15 işçi civarındadır. Çayın doldurulmasından tutunda teknik hizmetlere kadar bir çok fabrikada bu elemanlar eksilmiş, genel müdürlük ise bu eksiklikleri gidermek için bazı fabrikalar arası işçi transferi yapıyor.
KADROLU ÇALIŞAN SAYISI 1500'E DÜŞECEK
Çaykur eleman eksikliklerini bu şekilde çözmeye çalışıyor. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu emekli olanlarla birlikte yaza kadar kadrolu sayısı 1500'ün altına düşecek Çaykur'un bir dahaki sene mevcut kadrolularla işlerini yürütmesi mümkün değil. Fakat genel müdürlükte bu konuyla ilgili detaylı çalışmalarını tamamlamış, bakanlığa sunmak için hazırlık yapıyor.
AMACIMIZ KANUNUN ORTADAN KALKMASI
Bizimde amacımız bu kanunun ortadan kaldırılmasıdır. Bu konuda bize en büyük desteği yöredeki yani Çaykur'un fabrikalarının bulunduğu 4 ildeki milletvekillerinin vermesi gerekmektedir. Biz her türlü platformda bu taleplerimizi dile getiriyoruz. Arkadaşlarımız yakında bütün siyasi parti temsilcilerini bu konu ile ilgili olarak bilgilendirecek. Biz yöredeki milletvekillerine Siyasi parti gözetmeksizin sesleniyoruz. 5620 sayılı kanunun kaldırılması mevsimlik işçi kardeşlerimizin sorunlarının çözümü konusunda bize destek olmalılar"
Geçtiğimiz günlerde milletvekilleri ile STK'lar arasında yapılan toplantıda bu talepler dile getirdiklerini belirten Karadağ, Rize Milletvekillerinden de konuyla ilgili destek aldıklarını söyleyerek “Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanımızdan randevu istedik bu taleplerimizi Cumhurbaşkanımıza da ileteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.