Çeltik üreticilerinin de hasata başladığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ay sonu her bölgede hasat başlayacak. Çeltik üretim bölgelerinde çiftçi, çeltik için tüccarın gelmediğini ve TMO’nun hala fiyatı açıklamadığı için bekleyişte olduklarını ifade ediyorlar. Geçen yıl 2240 TL’den ton fiyatı açıklanan çeltik için çiftçiler, “bu yıl 2600 -2800 TL’den olsa bile maliyeti aşacak” diyorlar. TMO ton fiyatını en az 3200 TL olarak açıklamalı. Çiftçinin beklentisi bu. Çiftçi çeltikte fiyatında verime bağlı olduğunu, dekarda bin ton ürün olursa bu fiyatı kurtaracağını ifade ediyor. Elektrik ve su parasının maliyeti artırdığını söyleyen çiftçiler, ithal ürün ile mağdur olduklarını anlatıyorlar” dedi.
ÇİFTÇİ ÇARESİZ: “ELİMİZDEKİ ÜRÜNÜ MALİYETİNE SATAMIYORUZ, ÜRÜN TÜCCARA GEÇİNCE MALİYET ÜÇ BEŞ KAT ARTIYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer köy ve kasaba ziyaretlerinde çiftçilerin, mevcut iktidarın sorunlarını çözeceği duygusunu yitirmeye başladıklarını ve uygulanan tarım politikalarının kırsal kesimi güçlendirmeye değil tarımdan uzaklaştırmaya yönelik olduğunu ifade ettiklerini söyledi.
İthale dayalı ve üreticiyi korumayan, tüccara mahkum eden girdi fiyatlarının her yıl katlayan bir anlayışla tarımın ayakta kalamayacağını ifade eden çiftçiler, “Ne eksek elimizdeyken maliyetine satamıyoruz, ürün tüccara geçince fiyat üç beş kat artıyor, destekler zamanında gerekli oranda verilmiyor” diye dert yandılar.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin sorunlarına iktidarın çözüm üreteceği duygusunu giderek yitirdiğini belirterek, “Çiftçi her yıl farklı ürün ile çözüm arıyor, çiftçinin bu arayışını ürün rekoltesi etkiliyor, ürün planlaması olmadığı için artan üretim değer bulmuyor, ürünün değer bulması halinde ise iktidar ithale dayanıyor” dedi.
“ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda plan ve strateji olmadan üretimin artmayacağını ve ithale bağımlı olmaya devam edileceğini belirtti. Gürer, Domates, salatalık, karpuz, kavun tarlada kaldı. Fasulye, nohut değer bulmadı. Buğday ve arpa fiyatları açıklanan taban fiyattan alıcı bulamadı. Ayçiçeği üretici mutlu değil, çeltiğin taban fiyatı daha açıklanmadı, fındık üreticisi mutsuz, patates üreticisi kaygılı, tarım alanları daralıyor… İktidarın tarım politikası yok. Tohum, gübre, ilaç, elektrik, gübre ve mazot sürekli zamlanıyor. Çiftçi ve üretici tüccara teslim ediliyor, iktidar tek çözümü ithalde arıyor, aracılar ile ithalciler vurgunun vuruyor. Yerli üretici tükeniyor, kırsalda göç durmuyor, çiftçinin banka borçları icraya dönüyor, iktidar sadece seyrediyor. Kırsal ve çiftçi büyük sıkıntı içinde, üretici ne ekse para kazanamıyor, üreticiden yok fiyatına çıkan ürün, katlayıp tüketiciye gidiyor, Tüketici mağdur, üretici mağdur… Arada aracılar ve ithalciler kazanıyor, bu bozuk düzen böyle gitmez ” dedi.