Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile hayata geçirilen, "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık Projesi" tanıtımında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıklamalarına tepki gösteren Ayhan Barut, "Bu tuzu kuru Beyzade, bol keseden atıp tuttu. Üretici borca batmış, soğandan patatese tüm ürünler tarlada kalmış, yetiştiricinin eti de sütü de para etmemiş, Beyzademiz utanmadan kara tabloyu pembeye boyamış. Bakan 'Tarımsal hasılamızı 7.5 kat artırarak 275 Milyar liraya çıkardık' diyor. 2002'de 4.5 milyar lira olan çiftçi borcunun bugün 36 kattan fazla artarak 160 milyar liranın üstüne çıktığını söylemiyor" diye konuştu. 

"GERÇEKLERİ İZLİYOR"

2002'den bu yana ülkeyi yönetenlerin tarımda sorunları çözmediğini aktaran Barut, şöyle devam etti:

"Madem çiftçi ve yetiştirici ürettiğinden kazanıyor ise, son 17 yılda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üretici sayısı neden 2.8 milyondan 2.1 milyona geriledi? İşte buna yanıt veremiyor. Cumhuriyet tarihinde tarımsal ekim alanları ilk kez 20 milyon hektarın altına düştü. Bunu neden saklıyorsun? Her şey güllük gülistanlık ise çiftçi niye kan ağlıyor, tarımdan uzaklaşıyor? Tohumdan gübreye, zirai ilaçtan mazota tarımsal üretim maliyetleri sadece geçen yıla oranla yüzde 200 arttı ama bundan söz etmiyor. 2019'da 16.1 milyar lira çiftçiye tarımsal destek verdiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, Tarım Kanunu'nun 21. Maddesine göre yasal olarak gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1'i oranında yani 38 milyar destek vermeleri gerekirken bunun yarısından daha azını verdiklerini gizliyor. Yeni sezon gelirken pamukta hala desteklemeleri ödemediğini söylemiyor! Çiftçiyi mağdur ettiklerini kabul etmiyor."

"RAKAMLAR VE GERÇEKLER ORTADA"

'18 milyar dolarlık tarımsal ihracatımız ve 5.3 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız ile tarımda net ihracatçı konuma geldik' diyen Bakan Pakdemirli, yurttaşlarımızı kandırıyor. AKP iktidarı döneminde, samandan tutun, canlı hayvan ithalatına kadar ithalat rekoru kırıldı. Tarımda net ithalatçı olduk! Sadece 8 milyon baş canlı hayvan, 300 bin tona yakın kırmızı et ithal edildi. Sadece hayvan ve et ithalatına 8.5 milyar dolarımız gitti. Toplamda 81 milyar dolarlık tarımsal hammadde ve ürün ithal ediyoruz, buna karşılık 13 milyar dolarlık tarımsal hammadde ihracatımız var. Yani tarımda 1 kilogram ihraç ediyoruz ama 6 kilogram ithal ediyoruz. Bu gerçekleri gizleyen, halkı aldatmaya çalışan Tarım Bakanını kınıyoruz! 'Yandım anam' diye ağlayan üretici ve yetiştiriciyle dalga geçmeyin . Tarımda ve hayvancılıkta kara bir tablo var sayın Bakan! Pembe tablo uydurmaya çalışma. Tarımsal üretim bitiyor, çiftçi yanıyor. İşini yap, çözüm üret, bu yangını söndür!"