Et ve Süt Kurumu'na ve Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle ithalat yetkisinin verilmesine tepki gösteren Sarıbal, Hükümet gümrük vergisi oranlarını indirerek, enflasyonu düşündüğünü ancak bunun başarısız sonuçlandığını kaydetti. Sarıbal, “Kırmızı et sorununun ithalat yoluyla çözülmesinin mümkün olmadığı, ithalatın fiyatları düşürmediği yaşanarak görülmüştür. Buna rağmen ithalat sarmalında hala ısrar edilmektedir" ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET ÇİFTÇİLERİ KORUMUYOR
Hükümetin çiftçinin değil şirketlerin çıkarlarını koruyan politikaları uyguladığını ileri süren Sarıbal, “Tarımsal üretimde koruma duvarlarını kaldırmak, başka ülkelerin devlet destekli ürünlerine kapıları sonuna kadar açmak, başka ülkelerin çıkarına fayda sağlamak anlamına gelmektedir. Gümrük vergisi oranlarını düşürmek veya sıfırlamakla üretimi değil ithalatı teşvik eden politikalar uygulamaktadır. Böylelikle ülkemize tarım ürünleri satan başka ülkelerin çiftçilerini desteklemektedir" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin birçok üründe dışa bağımlı hale geldiğini söyleyen Sarıbal, şunları kaydetti:
ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI ÜRÜNLER PAHALI
“Çiftçimizin kullandığı girdiler hem pahalı hem de dışa bağımlıdır. Buna karşılık ürün fiyatları ise düşüktür. Sübvansiyonlu ucuz ithal ürünlerle rekabet şansı bulunmayan üreticimize bu durumda tarımı, toprağı terk etmekten başka çare kalmamaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi, çözüm çiftçiyi terbiye edici ithalat politikalarında değil, üretim maliyetlerinin düşürülmesinde, destekleme politikasında ve daha da önemlisi üretim planlamasında aranmalıdır."