Trakkulup.net’te, çiftçiler arasındaki bir forum başlığı dikkat çekti. Traktöre ihtiyacı olan bir çiftçinin, yüksek faizle traktör alınır mı şeklindeki sorusuna verilen cevaplar, tarım sektöründe çiftçinin asıl gündemini ortaya koydu. 

UZUN ZAMANDIR TRAKTÖR HAYALİ KURARKEN, FAİZLER UÇTU GİTTİ!

Çiftçi, uzun zamandır traktör almak istediğini ancak bir türlü denk getirip ihtiyacı olan traktörü alamadığını belirterek, “Tam bu yıl artık gücümüz yeter, alırız diye düşünürken faizler baya baya arttı” dedi.

New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı! New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı!

Ziraat Bankası’nın traktör kredisini 3 yıllık verdiğini ve yıllık ödemesiyle toplam ödemesinin çok fazla olduğuna vurgu yapan çiftçi, yaşadığı çelişkiyi şu sözlerle anlattı: “Traktöre de ihtiyacımız var. Eğer bu yıl almazsak bundan sonraki yıllarda almamız çok zor görünüyor malum döviz, enflasyon ve faizlerin durumu ortada. Acaba diyorum ileriki aylarda yeni tarımsal desteklemeler gelir de faiz desteği az da olsa artar mı? Yoksa bu koşullarda traktör almak mantıksız geliyor ama bu enflasyonun artamaya devam etmeyi düşündüğümüzde de almak mantıklı gelebilir. Problem ülke ekonomisinin belirsiz olması. Sizler ne tavsiye edersiniz? Sizce faizler yüksek olmasına rağmen şu anda traktör alınır mı?”

FAZLA FAİZLE KREDİ KULLANMADAN OLABİLDİĞİNCE NAKİT PARA İLE TRAKTÖR ALINABİLİR

Çiftçinin bu sorusuna verilen cevaplarda, çok fazla kredi kullanmadan, faiz yükü altında çok fazla girmeden mümkün olduğunca nakit para koyarak traktör alınabileceği belirtilirken, traktör almak için enflasyon ve faizlerin düşmesinin beklenmesinin doğru olmadığı kaydedildi. Enflasyon ve faizin yakın dönemde düşmesinin mümkün olmadığını dile getiren çiftçiler, böyle bir ortamda çiftçinin yaptığı yatırımın, harcadığı paranın, döktüğü terin bedelini almasının da mümkün görünmediği ifade edildi.