Tarfin Tarım A.Ş İş Geliştirme Müdürü Mansur Yılmaz, Tarfin'in çiftçiye hizmetleri konusunda Tarımdan Haber'in sorularını yanıtladı. İşte Yılmaz ile yapılan röportajda dikkat çeken başlıklar...
ÇİFTÇİLER GÜBRE, YEM, TOHUM FİYATLARINI KARŞILAŞTIRARAK EN UYGUN GİRDİYE ULAŞABİLİYOR
1- Tarfin hakkında bilgi verebilir misiniz?
Tarfin, tarımda çiftçilerin gübre, tohum ve yem gibi girdilere yönelik nakit ihtiyacına çözüm sunmak ve bu ihtiyaçları talep ettikleri vadelerle karşılamak amacıyla 2017’de hayata geçirildi. Türkiye’de tarımı desteklemek üzere yola çıkan Tarfin, sunduğu teknoloji ile hem güçlü bir ekonominin önemli yapı taşlarından olan çiftçilerin emeğini hem de ülkemize ve geleceğe sundukları değeri koruma altına almayı amaçlıyor.
Tarfin, geliştirdiği makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk skorlama modelini kullanarak çiftçilerin ihtiyacı olduğu tarım girdilerine hasat ve kurban vade ödeme seçenekleri ile ulaşmasını sağlıyor. Mobil uygulama ile çiftçiler yakınlarındaki tarım bayileri inceliyor ve gübre, yem, tohum fiyatlarını karşılaştırarak en uygun girdiye ulaşabiliyor.
2017 yılında ilk sermaye yatırımını alan Tarfin, Syngenta ve Yara gibi tarım sektöründe birçok önemli yatırımcı tarafından da desteklenmeye devam ediyor.
80 ilde 1211 yetkili satış noktası bulunan şirketin hizmetlerinden 50.000’den fazla çiftçi yararlandı. Çiftçiler, Tarfin mobil uygulaması ve yetkili satış noktası aracılığıyla işlemlerini 4 dakika içinde tamamlayarak ürünlerini teslim alabiliyor. Çiftçiler, Tarfin ile girdilerini uygun fiyat seçenekleriyle sağlamalarının yanı sıra kefil, ipotek, dosya masrafı, kart ücreti ve üyelik aidatı gibi ek masraflar altına girmekten de kurtuluyor.
TARFİN'İN ÇİFTÇİYE SUNDUĞU HİZMETLER NELERDİR?
2- Tarfin’in çiftçiye sunduğu hizmetler nelerdir? Bu hizmetler arasında özellikle çiftçi – teknoloji ilişkisini artırmak istediğinizi gözlemliyoruz buradaki vizyonunuz nedir?
Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve çiftçinin nakit ihtiyaçlarına çözüm getirmek üzere Tarfin platformu üzerinden gübre, tohum ve yem gibi girdi alışverişini, çiftçinin talep ettiği vadeye uygun şekilde gerçekleştiriyoruz. Tarfin Mobil uygulama, kefil, ipotek ve ek masrafın olmaması gibi faydalar, zamanın çok kıymetli olduğu çiftçiler için büyük avantaj sağlıyor ve oldukça ilgi görüyor.
Başlangıçta sadece tarım girdilerini peşin veya vadeli olarak en uygun fiyatlarla çiftçiye ulaştırdığımız Tarfin modelimiz varken, bugün satış noktalarının ürün tedarikine yönelik Tarfin Pro ve çiftçinin hasat sonrası olası gelir kaybının önüne geçmeyi hedefleyen Tarfin Emanet olmak üzere iki yeni iş modellerimiz de bulunuyor.
Son olarak ekonomik dalgalanmalara karşı çiftçinin üretimini sürdürmesi amacıyla sunduğumuz hizmetlere Gelir Korumalı Paketimizi hayata geçirdik. Gelir Korumalı Paket, çiftçilerin buğday üretimi için girdi alışverişlerini mahsul değerine endeksli olarak gerçekleştirmelerini sağlıyor. Bu sayede çiftçi güncel ekonomik değişikliklere karşı korunuyor. İlk örneğini buğday özelinde uygulamaya aldığımız bu sistemi, tüm Türkiye’deki yetkili satış noktalarında çiftçilerin hizmetine sunduk.
TARFİN EMANET NASIL ÇALIŞIYOR?
3- Tarfin Emanet hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Nasıl çalışıyor? Neler vadediyor? Tarfin Emanet ile hedefleriniz nelerdir?
Tarfin Emanet çiftçinin mahsulünü uygun koşullarda depolayarak mahsul değerlendiğinde satmasını sağlıyor. Bu hizmette çiftçi Tarfin Emanet’i tercih ettiğinde mahsulünün değerinin %75’ini o günün piyasa koşulları ile avans olarak alabiliyor. Maksimum 6 aya kadar depoluyor ve 6 ay içinde mahsul değerlendiğinde satıyor. Üzerine sağladığı kazancı da cebinde kalıyor.
2021 Haziran başında buğday fiyatı ton başına 2.300 TL idi, Aralık ayında ise 4.500 TL oldu. Tarfin Emanet kullanan çiftçiler ton başına 1870 kazançlı çıktı.
TARFİN EMANET İLE ÇİFTÇİLER MAHSULÜNÜ BEKLETEREK DEĞERİNDE SATABİLİYOR
4.Tarfin Emanet ile çiftçilere ürünlerini değerinde satma imkanı sunuyorsunuz. Çiftçilerin bugüne kadar size ilgisi nasıl oldu?
Tarfin Emanet’i kullanan çiftçilerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Çiftçilerimiz, Emanet’ten önce depolayacak yerleri olmadığı için mahsulünü hemen satmak zorunda kaldığını söylüyordu. Bu da hem gelir kaybına neden oluyor hem de tüm sene boyunca çalıştığı emeğinin karşılığını alamıyordu. Emanet ile çiftçilerimiz, mahsulünü bekletebiliyor ve değerinde satarak kazançlı çıkabiliyorlar.
5- Tarfin Emanet’ten gelecekte ne tür proje ve hizmetler bekliyor olacağız?
Emanet hizmetimiz önce buğday ürünü ile başladı, şimdi mısır ile devam ediyoruz. Amacımız bu hizmeti daha da genişletmek. Şu an 7 kadar ilde uygulamada olan Tarfin Emanet’i yeni dönemde daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.