CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarına göre, geçen yıl 940 lira olarak açıklanan Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğdayın bu yıl ton başına 1050 lira, geçen yıl 1000 lira olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatının bu yıl 1100 lira olarak belirlendiğini, arpa alım fiyatının 825 lira, çavdar, yulaf ve tritikale alım fiyatının ise ton başına 800 lira olarak açıklandığını hatırlattı.

TMO tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının, beklentilerin çok altında kaldığını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububatta geçen yıla göre, yüzde 10 ila yüzde 12 arasında değişen oranlarda alım fiyatı belirlendi. Ancak, girdi maliyetleri geçen yıla göre en az yüzde 50 artış gösterdi. Çiftçinin buğday üretimi için kullandığı yakıta hemen her gün zam gelirken, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artarken, hububat alım fiyatlarını yüzde 10 ve yüzde 12 seviyede kalması, üreticileri perişan etti. Üretici buğdayda en azından 1200 lira taban fiyat bekliyordu. Kimi bölgelerde yağmurların yeterli yağmaması verimi de etkiledi. Bu yıl en azından Buğdayda ithal sopası çıkmadı. Ürünü geç hasat edilen bölgelerde fiyat bu rakamında altına, tüccar üreticiyi düşürmeye zorlayabilir. Bu bağlamda en azından taban fiyat olsun korunmalı. Yoksa çiftçinin perişanlığı iyice artacak” diye konuştu.

Niğde'de geçen yıl 635 bin dekar alanda 163 bin ton ekmeklik buğday ve 20 bin dekar alanda 7 bin ton makarnalık buğday üretiminin gerçekleştiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Bilindiği gibi geçen yıl tam hasat döneminde buğday ithalatının önüne açan gümrük vergisi düzenlemesi, üreticileri sıkıntıya sokmuştu. Bu yıl da taban fiyatı konusunda beklentilerin çok altında kalınması üreticilerin sıkıntısını katladı” şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bahar döneminde beklenen yağışların yeterli olmamasının kuraklığa neden olduğunu, bu durumun da verim kaybı oluşturacağını ifade ederek, “Hububat alım fiyatları belirlenirken, artan girdi maliyetleri ve kuraklık da göz önünde bulundurulmuş olsaydı, çiftçi belki bugün hayal kırıklığı yaşamayacaktı. AKP hükümetleri çiftçiyi hiç düşünmedi. Tarımda yanlış politikalar ile ülkeyi dışa bağımlı kıldı. Seçim döneminde dahi çiftçinin yanında olmadığını verdiği taban fiyatla gösterdi” dedi.

TARIMDANHABER