ÖZEL HABER / Şirketler topluluğu ile şirketlerin karlılık ve verimliliğinin artırılması hedeflenirken, üreticinin ürünlerinin değerlendirilmesi konusunda da kalıcı yatırımların yapılması amaçlanıyor. İstanbul'dan yönetilecek 'Şirketler Topluluğu' ile şirketlerdeki, personel sayısı da üç yılda iki katına çıkacak.
Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde ekonomi gazetecileri ile bir araya gelen Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, Tarım Kredi'nin iştiraklerinde yapılacak yeni yapılma başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KAYNAKLAR DAHA VERİMLİ KULLANILACAK
Tarım Kredi'nin iştiraklerinden olan 13 şirketin tek bir çatı altında toplanarak Tarım Kredi Şirketler Topluluğu olarak yönetileceğini dile getiren Güvendi, bu yeni yapılanmayla birlikte şirketlerde; işgücü verimliliği, kaynakların etkin kullanımı ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesi çalışmalarının yapılacağını bildirdi. Tarım Kredi Şirketler Topluluğu'nun kurulmasıyla 2016 yılında kapasite kullanımının en az yüzde 10 artmasının planlandığını vurgulayan Güvendi, şunları kaydetti:
“Şirketler topluluğu altında halen değişik alanlarda faaliyette bulunan 13 şirketimiz bir araya getirilecek ve güçlü bir mali ve ekonomik yapı oluşturulacak. İştiraklerimiz açısından karlı veya zararlı konular tek elden belirlenecek. Ortak bir muhasebe sistemi ve hesap planı oluşturularak şirketlerimizin mali verileri konsolide edilecek. Etkin bir kurumsal yönetim ve iç denetim yapılandırılarak, şirketlerimizin faaliyetleri ve iş süreçleri iyileştirilecektir"
ORTAKLARIN MEMNUNİYETİ ESAS ALINACAK
2016 yılından itibaren, öncelikle mevcut şirketlerin faaliyet gösterdikleri her alanda öncü olmalarına yönelik iyileştirme ve yenilenme yatırımları yapılarak, ürün çeşitliliği ile karlılıklarını artırıcı geliştirme yatırımlarının gerçekleştirileceğini ifade eden Güvendi, “Yeni yapılacak yatırımlar ise, Kurumumuzun vizyonuna ve potansiyeline katma değer sağlayacak, ülke tarımını destekleyecek ve hem ortaklarımızın hem de ülke insanımızın memnuniyetini esas alacaktır" dedi.
YATIRIM YAPILACAK ÜRÜNLER
Yatırım yapmayı planladıkları alanlar hakkında da bilgi veren Güvendi, hazır gıda, dondurulmuş gıda, salça ve konserve üretimi, bal üretimi, endemik bitkilerin değerlendirilmesi, aspir, soya ve benzeri ürünlerin işlenmesi, yaş sebze ve meyve ticareti, kuru meyve (kayısı, incir, kuru üzüm) ticareti, narenciye ticareti, elektronik ticaret, lisanslı depoculuk, merkezi depolama ve lojistik ve pazarlama alanlarında yatırım yapacaklarını kaydetti.
ÇALIŞAN SAYISI 2 KATINA ÇIKACAK
Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte toplam istihdamın üç yılda 2 bin 587'den 5 bin kişiye çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Güvendi, “Hem mevcut, hem de yeni kurulacak şirketlerde stratejik ortaklıklar ve yapılanma sonrası halka arzlar da gündemimizde yer almaktadır" diye konuştu.
Tarım Kredi Şirketler Topluluğu altında toplanacak şirketler şunlar:
Tarım Kredi Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş
Tarım Kredi Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş
Tareks Tarım Ürünleri Araç Gereç İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş
Tareks Hayvancılık A.Ş
Tarım Kredi Plastik Sulama Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş
İmece Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş
Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş
Tarnet Tarım Kredi Bilişim İletişim Hizmetleri A.Ş ve Ticaret A.Ş
Tarım Kredi Süt Sanayi ve Ticaret A.Ş
İmece Prefabrik Yapı-Tarım Makinaları Temizlik ve Güvenlik Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş
Tarım Kredi Birlik Tarım Ürünleri A.Ş
Tarım Kredi Endüstriyel Ürünler Pazarlama ve Ticaret A.Ş
Trakya Dış Ticaret A.Ş