IPARD desteği kapsamında 38 projeye 397 milyon lira hibe desteği! IPARD desteği kapsamında 38 projeye 397 milyon lira hibe desteği!

Kahramanmaraş depreminin vurduğu 11 ilde büyük yıkımlar ve 40 binin üzerinde can kaybına neden olurken, depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Deprem bölgesinde tarımsal üretimin olumsuz etkilenmemesi için bazı tedbirler alınırken, bu kapsamda mazot gübre desteği nakdi olarak ödenerek depremzede çiftçilerin nakit ihtiyaçları biraz olsun karşılanmış olacak. Yine yıl içinde ödenecek hayvancılık destekleri de tek kalemde Şubat ayı sonuna kadar ödenecek. Hayvancılık desteklerinin yanında yetiştiriciye 1.5 milyar lira yem desteği verilerek, üreticinin yem sorununa çözüm bulunmaya çalışılacak. 

BAKAN KİRİŞÇİ DEPREM BÖLGESİNE YAPILACAK DESTEK ÖDEMELERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, depremden etkilenen 11 ilde yapılacak destek ödemelerinin detayları hakkında bilgi verdi. Pamuk ve ayçiçeğinde fark ödeme desteklerinin artırıldığını bildiren Kirişçi, Şubat ayı sonuna kadar deprem bölgesinde mazot gübre desteği ile hayvancılık destekleri kapsamında toplam 3.3 milyar lira destek ödemesinin yapılacağını kaydetti. Yem desteği kapsamında da 11 ilde yetiştiriciye 1,5 milyar lira ödeme yapılacak. Ancak yem desteğinin şubat ayında ödenip ödenmeyeceği henüz kesinleşmedi.

ADANA’DA 432.3 MİLYON LİRA DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK!

Kirişci, çiftçilere yönelik destek ödemelerine ilişkin verdiği bilgilerde, Adana özelinde sağlanan desteklere değindi. Kirişci: "Kent özelinde 363,2 milyon lirası mazot ve gübre, 5,6 milyon lirası yem bitkisi ve 63,5 milyon lirası hayvancılık olmak üzere toplam 432,3 milyon liralık destek bu ay sonuna kadar çiftçilerin hesaplarına yatırılacak" diye konuştu.

BAZI DESTEKLERDE BAŞVURU SÜRELERİ UZATILDI

Depremden etkilenen illerde ÇKS'ye kayıtlı çiftçilere destek olmak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat ve bakliyatlarda cins ve kota sınırı olmaksızın üreticiden alım yapacağını vurgulayan Kirişci, şunları ifade etti:

PAMUK VE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ DESTEĞİ ARTIRILDI

"Deprem nedeniyle bazı desteklemelerde başvuru süresini uzattık. Son başvuru tarihlerini organik ve iyi tarım uygulamaları için 8 Mayıs, toprak analiz desteği için 31 Mart, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği için 2 Mayıs olarak düzenledik. Daha önce Cumhurbaşkanı'mızın açıklamış olduğu pamuk ve ayçiçeği fark ödeme miktarlarındaki artış Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede özellikle kütlü pamukta fark ödemesi desteğini yüzde 45,5 artırarak kilogram başına 1 lira 60 kuruş vermiş olduk. Yağlık ayçiçeğinde fark ödemesi desteğini yüzde 40 artırarak 70 kuruşa çıkarmış bulunuyoruz."

MAZOT GÜBRE DESTEĞİ 11 İLDE NAKDİ ÖDENECEK

Bakan Kirişci, "Özellikle mazot ve gübre desteğini 2022 yılı için ayni olarak vermeyi kararlaştırmıştık fakat yaşanılan hadiseden dolayı 11 ilimiz için bunu nakdiye çevirdik. 2,8 milyar liralık ödemeyi de bu ayın sonuna kadar yapacağız. Cumhurbaşkanımızın kamuoyu ile paylaştığı diğer hususta. Çiftçi Kayıt Sistemlerimiz var. Burada ürün güncellemesi yapılıyor. Bunun şubat ayı sonunda kadar süresi vardı. Bunu da 3 aylık OHAL'in bitimi olan 8 Mayıs'a kadar uzattık." dedi.

11 İLDE HAYVANCILIK DESTEĞİ 530 MİLYON LİRA ŞUBAT SONUNA KADAR ÖDENECEK

Kirişci, yıl içinde zamanı geldikçe verilen hayvancılık destekleri bulunduğunu, bunların tutarının 530 milyon lira olduğunu söyledi. Bu desteği de şubat ayının sonuna kadar 11 ile ödeme konusunda karar aldıklarını belirten Kirişci, şöyle devam etti:

11 İLDE TOPLAM 1.5 MİLYAR LİRA YEM DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILACAK

"Bu bağlamda 11 ilimizde 185 bin işletmeye 2 milyon büyükbaş için ve 9 milyon küçükbaş hayvan için toplam 1,5 milyar liralık yem desteğini de sağlamış bulunuyoruz”

ADIYAMAN’DA DEPREMZEDE ÜRETİCİLERE 218.2 MİLYON LİRA DESTEK ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kirişçi, “Bu minvalde Adıyaman'daki üreticilerimizin verilecek desteklerden alacakları pay 218,2 milyon lira. Bu şubat ayı sonuna kadar üreticilerimizin hesabına geçmiş olacak. Bizim de üreticilerimizin bu manada bir katkımız olsun istiyoruz ki üretimlerini aksatmadan sürdürebilsinler. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hububat ve bakliyatta herhangi bir cins ve kota ayrımı yapmaksızın ve sınır koymaksızın bu alımları gerçekleştireceğini belirtmek istiyorum” dedi.