Deprem sonrası en büyük problemlerden birisinin de hayvanların beslenme ve barınmasındaki güçlükler olduğunu dile getiren Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Gülşen, “Büyükbaş ve küçükbaş işkembeli hayvanların yaşamalarının yanı sıra verimleri için yüksek miktarlarda günlük yem tüketmeleri gerekiyor. Bu yemleri hayvanlara sağlamak ve ulaştırmak gerçekten ivedilikle ele alınması konuların başında geliyor” dedi.
KABA YEM BESLEMESİ ÖNCELİKLİ OLMALI!
İşkembeli hayvanlar için en önemli yem maddesinin lifli olan kaba yemlerle besleme olduğunun altını çizen Gülşen, bu hayvanların günlük yedikleri yemin yarısının, bu mümkün değilse en az üçte birinin kaba yemlerden sağlanmasının şart olduğunu bildirdi. Aksi taktirde işkembeli hayvanların sonu ölüme varan hastalıklarla karşılaşabileceği uyarısında bulunan Gülşen, şunları kaydetti:
HANGİ KABA YEM KAYNAKLARI KULLANILMALI?
“Bu durumda hangi kaba yem kaynakları kullanılabilir? Köy ve kırsal şartlarda en fazla ulaşılabilecek yem maddeleri saman, kuru yonca, kuru ot ve silaj gibi yem maddeleridir. Bu kaba yem maddelerinin hepsini tek başına hayvanlarına yedirebilirsiniz. Yalnızca bu yemlerden birisini tüketen hayvanda verim kaybı mutlaka olacaktır ama hayvanların hastalanmadan önümüzdeki günlerde destek sağlanıncaya kadar sürede yaşamalarını sağlayacak miktarda yeterli besin maddeleri alınacaktır.
KURU YONCA VE KURU OT TEK BAŞLARINA HAYVANLARI UZUN SÜRE BESLEYEBİLECEK YETERLİLİĞE SAHİP!
Bunların içerisinde saman belki biraz yetersiz kalabilir ama önümüzdeki günlerde kısa süreli olarak tek başına yedirilmesinde sakınca yoktur. Kuru yonca ve kuru ot tek başlarına hayvanları uzun süre besleyebilecek yeterliliğe sahiptirler. Mısır silajını büyükbaş hayvanlar için hayvanın canlı ağırlığına göre günlük hayvan başına 25-30 kg düzeyine kadar yedirebilirsiniz. Koyun keçi gibi küçükbaş hayvanlar için ise 50 kg canlı ağırlık için yaklaşık 1 kg kadar silaj yedirebilirsiniz.
ŞEKER PANCARI POSASI TEK BAŞINA YEDİRİLMESİ UYGUN OLMAZ
Birçok köyde paket veya sıkıştırılmış durumda şeker pancarı posası bulunmaktadır. Şeker pancarı posası lifli bir yem maddesi olmakla birlikte içeriğindeki şeker ve lifin hızlı parçalanması nedeniyle yüksek miktarlarda tek başına yedirilmesi uygun değildir. Bununla birlikte, saman ve kuru ot gibi kaba yemlerler birlikte olmak üzere günlük 20 kg düzeyine kadar yedirilebilir. Posalar için bu durum küçükbaş hayvanlar için de geçerlidir.
HAYVANLARI TEK BAŞINA KURU EKMEK, ARPA VE BUĞDAY GİBİ YEMLERLE BESLEMEYİN
Çeşitli basın ve sosyal medya organlarında bazı yetiştiricilerin yem bulamadıkları için sadece ulaşabildikleri kuru ekmek, arpa ve buğday gibi yem maddeleriyle hayvanlarını tek başına beslediklerine dair paylaşımlar yapıldığını hatırlatan Gülşen, bu şekilde beslenen hayvanların çoğunun hastalanacağını bildirdi.
KÜFLÜ EKMEKTEN KESİNLİKLE UZAK DURULMALI
Karbonhidrat ve enerji kaynağı bu gibi yiyeceklerin tek başına yedirilmesinin işkembeli hayvanlar için uygun olmadığını kaydeden Gülşen, “Bir ineğin ya da koyunun yediği yemin en fazla üçte ikisine kadar bu yemlerle besleme yapılabilir ama alıştırma yapmadan yedirmeyiniz. Yani günlere yayarak tüketimlerini artırmazsanız hastalık oluşturabilirler. Küflü olan ekmek gibi yem maddelerinden uzak durunuz, hayvanları besleyeyim derken daha büyük problemlerle karşılaşabilirsiniz” dedi.
Depremzede üreticiler fabrika yemi yoksa yemi kendisi nasıl hazırlayabilir?
Hayvanlar her türlü suyu içebilir mi?
Tuz, Vitamin-mineral ve katkılar günlük olarak hayvanlar vermek gerekiyor mu?
Süt emen buzağı, kuzu ve oğlaklara özellikle nelere dikkat etmeli?
Altı aylık yaştan büyük hayvanlar dış ortamda nasıl barındırılabilir?
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Gülşen'in 'Depremden etkilenen çiftlik hayvanları için beslenme önerileri' başlıklı yazısının tamamına ulaşmak için TIKLAYIN...