Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre, Pakdemirli, bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar ve yulaf için gübre desteklerinin yüzde 25, 2022 üretim yılı için ise hububat dahil tüm ürünlerde gübre desteğinin yüzde 100 artacağını söyledi. Ancak çiftçi, daha bu yıl hasat edip, sattığı ürünlere bile ne kadar destek ödeneceğini bilmiyor. Çünkü 2021’e ilişkin tarımsal destekler henüz açıklamadı.

KİM ÖLE, KİM KALA

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, tarımsal destek ödemeleri hem geç açıklanıp hem de ödemesi bir yıl geriden geldiği için her yıl aynı mağduriyetin yaşandığını; bu yüzden yetkililerin desteklerin artacağına ilişkin söylemlerinin pratikte işe yaramadığına vurgu yaptı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, 2022’de yapılacak bazı destek artışlarının açıklanması karşısında henüz bu yılın desteklerinin ödenmediğini hatırlatarak “Kim öle, kim kala” değerlendirmesinde bulundu. Demirtaş ayrıca, gübre fiyatları son bir yılda yüzde 200’den fazla zamlanmasına rağmen gübreye verilecek 2021 desteğinin yalnızca yüzde 25 artacak olmasını oldukça yetersiz bulduklarını aktardı.

‘ÇİFTÇİ ARTIK DİKKATE ALMIYOR’

Tarımsal desteklerin ne kadar olacağı, hangi ürüne ne kadarlık destek ödemesi yapılacağı, içinde bulunulan yılın ortasında ya da sonlarına doğru açıklanıp, bir sonraki yıl ödeniyor. 2020’ye ilişkin destekler 5 Kasım 2020’deki Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iki gün önce yaptığı bir açıklamada, “2022 üretim yılı için hububat dahil tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz. Buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için 16 lira olan gübre desteğini 2021 yılı üretimi için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 32 lira olarak ödüyor olacağız” demişti. Ancak Pakdemirli’nin bugünden yarına açıklanacakmış gibi sunduğu tarımsal destek ödemeleri, çiftçiyi ve sektör temsilcilerini aynı şekilde heyecanlandırmıyor.