Diyarbakır İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan toplantıya ildeki sertifikalı tohum üretimi faaliyetini gerçekleştiren 36 firmaya ait temsilciler, İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar başkanlığında, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Korkutan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sedat Bayar ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne bağlı teknik personeller katıldı.
Toplantının açılışında İl Müdür Yardımcısı Mustafa Korkutan, toplantı süresince hali hazırda gündemde olan konular hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmanın faydalarından bahsetti. Sertifikalı tohum sertifikasyon işlemlerinde teknik personel ve firma yetkililerinin bir arada mevzuata uygun bir biçimde koordineli çalışmalarının önemine değinerek, tohum üretiminde özellikle verim ve kaliteyi arttırmanın yanında hastalıklara karşı dayanıklı çeşit çıkarmanın hedefleri arasında olması gerektiğinin altını çizdi. Diyarbakır ilimizde yapılan ve yapılacak olan tohumculuk faaliyetlerin de, sertifikalı tohum üretimi, kullanımı ve geliştirilmesinde İl Müdürlüğü olarak her türlü katkı ve gayreti göstereceklerini belirtti.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sedat Bayar; ilde 2018 yılı itibari ile 36 adet Sertifikalı Tohum Üretici Firma, 13 adet Tohum İşleyici Firma, 4 adet Fidan Üretici Firma ve 78 adet Tohumluk Bayii'nin mevcut olduğunu, 2018 yılı itibari ile buğday, arpa, mercimek, nohut ürünlerinde toplam 245.276,76 da alanda 1.548 beyanname başvurusu, pamuk için 89,486 da alanda 495 beyanname başvurusu ve çeltik için 417 da alanda 3 beyanname başvurusu aldıklarını ifade etti. 2018 yılında Sertifikalı Tohum Üretimi için 335.179,76 da alanda 2.046 adet beyanname kabulleri ve tarla kontrol işlemlerinin tamamlandığını ve mevcutta ilgili firmalardan teknik personeller aracılığı ile tohumluk numune alma işlemlerinin devam ettiğini ifade etti.
Toplantı sonunda İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar; Tohum'un, tarım sektörünün olmazsa olmaz girdilerinden biri olduğunu, tohumun sertifikalı olmasının bir ülkenin tarımsal verimliliği ve tarımın güvenle sürdürülebilirliği açısından önemine değinerek, ilimiz sertifikalı tohum üretimi bakımından Türkiye sıralamasında Konya ve Şanlıurfa illerinden sonra 3. sırada yer aldığını, üretimin yanında kullanımında arttırılması gerektiği söyledi. Bakanlığımızın tohumluk kullanımı ve üretimindeki destekleme çalışmaları ve bu alanda çıkarılmış olan kanunlar sayesinde sertifikalı tohumluk üretim ve kullanımında önemli bir yere gelindiğini ifade etti. İlimizde 2.006,564 da alanda sertifikalı tohum kullanımının gerçekleştiğini ve bu kullanım alanının arttırılmasına yönelik firmalara da büyük görevler düştüğünü belirtti.
Sertifikalı tohum üretimi ve kullanımının arttırılmasına yönelik çalışmalarda firma temsilcilerine bu alanda faaliyet gösteren kurum, kuruluş, çiftçi ve firmalar arasındaki diyaloğun en üst düzeyde olmasının tohum üretimini ve kullanımını arttıracağı yönünde yapılan bilgilendirme konuşmaları sonrasında, katılımlarından dolayı tüm firma ve temsilcilerine teşekkür edilerek toplantı sonlandırıldı.
TARIMDANHABER