TARIMDAN HABER ÖZEL / Domuz eti kasaplık hayvan statüsünde mi? Konuyla ilgili kamuoyunda ciddi bir kafa karışıklığı yaşanıyor. AB mevzuatlarına uyum çerçevesinde domuz eti kasaplık hayvan statüsüne alınırken, Tarım Bakanlığından dün konuyla ilgili şaşırtıcı bir açıklama geldi. Bakanlık yaptığı açıklamada mevcut uygulamadaki Türk Gıda Kodeksi tebliğinde domuza ilişkin bir tanım, ifade ve atıf bulanmadığını iddia ederek, domuz etinin kasaplık etler sınıfında olmadığını iddia etti. Ancak yürürlükteki yönetmelik ve tebliğler Bakanlığın bu açıklamasını doğrulamadı.

TÜRK GIDA KODEKSİ TEBLİĞİNDE DOMUZ ETİ GİZLENMİŞ DURUMDA

Bakanlığın açıklamada adres gösterdiği; ‘Türk Gıda Kodeksi Et Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği’nde doğrudan domuz ibaresinin bulunmaması domuz etinin kasaplık etler sınıfında olmadığını göstermiyor. Geçmişte, tebliğde domuz ibaresi varken, mevcut uygulamadaki tebliğin değişiminde bu ibare kaldırılmış gibi görünse de aslında durum öyle değil tam aksine domuz ibaresinin gizlenmesi söz konusu.  

YÖNETMELİKTE 19 YERDE DOMUZ İBARESİ GEÇİYOR

Şöyle ki bu tebliğ, ‘Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine’ göre hazırlandı. Yönetmelikte 19 farklı yerde domuz ibaresi geçerken, yönetmeliğin 5’inci bölümünde de ‘Evcil Tırnaklı Hayvanların Etleri için Özel Gereklilikler’ başlığı ile domuzun kesiminde uygulanacak esaslar belirleniyor. Yönetmelikte özellikle tek tırnaklı ibaresi konularak bir sınırlama getirilmeyerek, çift tırnaklı olan domuzu da içine alacak şekilde ‘Evcil tırnaklı hayvanlar’ tanımının yapılması, zaten domuzun da küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar gibi kasaplık hayvan statüsünün içinde olduğunu gösteriyor.

TEBLİĞDE DOMUZ İBARESİ YOKSA EVCİL TIRNAKLI HAYVANLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Diğer yandan söz konusu yönetmeliğe göre hazırlanan ve Bakanlığın domuz ibaresi bulunmadığını iddia ettiği, Türk Gıda Kodeksi Et Hazırlanmış Et Karışımları Tebliğinde de ‘Evcil tırnaklı hayvanlar’ ibaresi bir çok yerde bulunuyor.

Gıda işletmelerinde karekod uygulaması başladı! Tüketiciler nasıl kullanacak? Gıda işletmelerinde karekod uygulaması başladı! Tüketiciler nasıl kullanacak?

Her şey bir tarafa domuz etinin kasaplık hayvan statüsünde olduğunu yönetmelik açık bir şekilde ortaya koyarken, bunun tebliğde olmadığını iddia etmek, gerçekleri saptırmaktan başka bir anlam ifade etmez.  

Tebliğin 4’üncü maddesinin g bendinde; Emülsifiye et ürününün tanımı yapılarak ‘Evcil tırnaklı hayvan etlerinden veya kanatlı hayvan etlerinden…’ denilerek açık bir şekilde domuz eti tebliğde de yer alıyor.

Tarım Bakanlığının yürürlükteki yönetmelik ve tebliğe göre domuz eti kasaplık et statüsünde olmasına rağmen, tebliğde domuz ibaresi geçmiyor diyerek bu gerçeğin halkın gözünden kaçırılmaya çalışılması, yaşanan samimiyetsizliği gözler önüne serdi.