Düzenlenen toplantıya Erzincan Vali Yardımcısı Dede Musa Baştürk, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı G ökhan Kızılcı, İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Erzincan İl Müdür Vekili Saadettin Taşkesen, Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erzincan Müdürü Birol Karadoğan, çevre illerden konu ile ilgili kurumların müdürleri ve çalışanları katıldı.
Karadoğan; "Dünya kiraz üretiminin 4'de birini ülkemiz karşılamaktadır. Toplam kiraz üretiminin yüzde 21.54'ünü üreten ve ilk sırada yer alan ülkemiz olup bunun sırası ile Amerikan Birleşik devletleri, İran ve İtalya takip etmektedir. Dünyada ki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de de kirazda üretim alanları ve miktarında önemli artışlar görülmektedir. Türkiye'deki kiraz ekim alanı ve kiraz üretim miktarı açısından İzmir ili görünmektedir. Meyvecilik kültür tarihi içerisinde sert çekirdekli meyve türleri kadar dışta yetiştiriciliğine önem verilmemiş olsa da günümüzde geniş endüstriyel kullanım alanı olması değişik stres faktörlerine dayanıklılığı sayesinde başta Türkiye, Rusya, Polonya, Ukrayna ve İran olmak üzere farklı ekolojilerde vişne yetiştiriciliği önem kazanmaktadır. İstatistik verilere göre vişne üretimi ülkemiz birinci sırada yer almaktadır. 2 gün sürecek olan ulusal kiraz, vişne çalışma grubu toplantısında kiraz ve vişnenin üretimi, sorunları, çözüm önerileri illerde ki kiraz, vişne üretimi, kiraz, vişne üretimde ki son gelişmeler ve sanayi açısından kiraz, vişne ele alınacaktır" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Erzincan İl Müdür Vekili Saadettin Taşkesen, ise; "Erzincan bulunduğu bölge itibari ile tarımsal potansiyel ve çeşitlilik açısından som derece uygun. İklim ve toprak yapısı su kaynakları, lokal farklılıkları ve kendini yenileyen çiftçi yapısı ile Erzincan birçok tarımsal aktiviteyi içinde barındırmaktadır. 202 bin dekar tarımsal alanı, 430 bin hektar mera alanı, 257 bin hektar orman alanına sahip ilimizde bitkisel ve hayvansal üretimle iç içe gelişmektedir. 202 bin hektarlık tarım alanımızın 2016 yılı sonu itibari ile 100 bin hektar tarla bitkileri 3 bin 500 hektar sebzecilik, 4 bin 300 hektar ise meyve bağ sahaları oluşturulmaktadır. 75 bin hektar tarım alanı çeşitli nedenlerle kullanılmamaktadır" dedi.
Programda bir konuşma yapan Tarımsal Araştırmalar Ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Kültürleri Daire başkanı Gökhan Kızılcı; "Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü olarak ülkemizde ki ürün guruplarında buna benzer toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarda üretimin ve ticaretin canlanması noktasında çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.
Programda konuşan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu; "Dünyanın zenginlik kaynakları sınırlı. Nüfus giderek artıyor. Bir yandan da rabbimizin bize bağışladığı zenginlikleri, bertaraf etme, yok etme gibi bir kendimizden kaynaklanan bir problemle karşı karşıyayız. Ekolojik dengeyi korumak için çaba sarf edip tekrar yola koyuluyoruz. Zenginliklerimizi bütün topluluklarla paylaşmak durumundayız. Dünyanın her yerine kirazlarımızı ulaştıracağız, orada ki insanlarında beslenmesine yardımcı olacağız. Daha çok üreteceğiz, çok üretirken de sağlıklı üretimi de göz arda etmeyeceğiz. Yapacağımız toplantıyı müdür beyin de dediği gibi toplantı sayısını artırmak için değil, sonuç odalı bir toplantı olmasını diliyorum" dedi.
Program da son olarak bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Dede Musa Baştürk; "Bütün mesele dünyada insanların ellerinde bulunan hazır kaynakların hem kendi gelecekleri için hem de başkan insanlara karşı sorumluluk çerçevesinde insanlara hizmet sunmak gibi bir mükellefiyetleri vardır. Bu çalışmanın amacı da dünyada birinci sırada olduğumuz bir ürünün başka kendi ülkemiz ve insanlık adına daha iyi nasıl üretilebileceği, daha sağlıklı nasıl üretilebileceği bu toplantının temel konusudur. Bütün konularda önce bilimsel araştırmaların yapılması tabi en doğal şeydir. Ben bu toplantı vesilesi ile de ilimizde ki üretime farkındalık sağlayacağına hem de ülkemizde ki kiraz üretimine daha olumlu katkıda bulunacağını düşünüyorum" dedi.
Toplantıda daha sonra çalıştaya katılan akademik personel ve katılımcılar tarafından kiraz ve vişne konulu çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Çalıştayın ikinci gününde ise teknik gezi gerçekleştirilerek, katılımcılar Erzincan'daki tarımsal faaliyetleri görme fırsatı buldu.
Kaynak: Erzincan Tarım İl Müdürlüğü