Tarım ve Orman Bakanlığı tararafından yayınlanan yüzde 40 hibe düve/manda alım desteğiyle ilgili şartname yok artık dedirtti. Bakanlık, brusella hastalığından dolayı hayvanların kırıldığı TİGEM ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin üretim merkezlerini de yüzde 40 hibe düve/manda alım merkezleri arasında gösterdi. Bakanlık, yüzde 40 hibe düve/manda alım desteği için yayınladığı şartname ile sahadan ne kadar kopuk olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
TİGEM VE TARIM KREDİ'İN ÇİFTLİKLERİ HASTALIKTAN KIRILIYOR BAKANLIĞIN HABERİ YOK!
2020 yılı yüzde 40 hibeli düve alım desteği başvuruları alınmaya başlanırken, söz konusu düve alım merkezlerinin içinde bruselladan dolayı binlerce hayvanın zorunlu kesime giden ve işletmeleri karantina altında bulunan TİGEM ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin de yer alması dikkat çekti.
BAKANLIĞIN BELİRLEDİĞİ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN ALINMASI GEREKİYOR
Bilindiği üzere hibe desteğinden yararlanabilmek için düve/mandaların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen üretim merkezlerinden alınması gerekiyor. Aksi takdirde yüzde 40 hibe desteğinden yararlanılamıyor. Buna göre, düve/mandalar düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, TİGEM’den, Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakinden, yetiştirici/üretici örgütlerinden temin edilmesi gerekiyor.
TARIM KREDİ 6 AYDIR BRUSELLA SKANDALI İLE ÇALKALANIYOR
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Boğazlıyan’daki çiftliği yaklaşık 6 aydır brusella skandalı ile çalkalanırken, Bakanlığın alım merkezleri arasında Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştirakini de göstermesi manidar bulundu. Çiftlikte son 4-5 ayda 2307 anaç hayvan brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime giderken, Boğazlıyan'daki söz konusu bu hastalıklı Trakya'da kiralanan çiftlikten taşındıktan sonra çıkmıştı. Trakya'daki çiftliğe de yeniden yurtdışından hayvan ithal edilmeye başlanmıştı.
TİGEM'DE İSE HASTALIKTAN DOLAYI HAYVANCILIK BİTMEK ÜZERE
Diğer yandan 2020 yılında TİGEM’in Anadolu, Ceylanpınar, Gözlü ve Karacabey işletmelerinde de brusella hastalığı çıkmış ve toplam 1067 hayvan zorunlu kesime gitti. Yine 2020 yılında Çukurova ve Ceylanpınar işletmelerinde de Üç Gün hastalığı çıktı.
BAKANLIĞIN HASTALIKTAN DOLAYI KARANTİNA ALTINDA BULUNAN ÇİFTLİKLERİ DE ALIM MERKEZİ OLARAK GÖSTERMESİ DİKKAT ÇEKTİ
2020 yılı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği yayınlanırken, satın alınacak damızlık gebe düve/manda ve damızlık boş dişi sığır/mandaların teknik ve sağlık şatnamesi yayınlanırken, söz konusu yüzde 40 hibe desteğinden yararlanmak için hayvanların alınacak üretim merkezlerinin içinde hastalıktan dolayı hayvanların kırıldığı TİGEM ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin de yer alması dikkat çekti.