CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 1 milyon çiftçi kayıp nerede bunlar? CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 1 milyon çiftçi kayıp nerede bunlar?

SADETTİN İNAN / Türkiye’de çiftçinin gübre sorununu çözmek için Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Gübretaş'ın yaptığı konsorsiyumla 2008 yılında satın alınan İran’daki Razi Petrokimyanın satışı yeniden gündeme geldi.

HÜSEYİN AYDIN BÖLGE TOPLANTISINDA RAZİ'NİN SATILACAĞINI SÖYLEDİ!

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçtiğimiz günlerde Kütahya Bölge Kooperatifler toplantısında, Razi Petrokimya’nın satışı ile ilgili bir süreç yürütüldüğünü belirtirken, satışa gerekçe olarak da Razi Petrokimya’nın iki yıldır zarar etmesini gösterdiği kaydediliyor.

2023 YILINA KADAR KAR EDEN RAZİ PETROKİMYA 2 YILDIR ZARAR AÇIKLIYOR!

Razi Petrokimya, 2008 yılında Türkiye’de çiftçinin gübre sorununu çözmek ve girdi maliyetlerini düşürmek için alınsa da, bu yatırımın vaade dildiği gibi çiftçiye ve tarım sektörüne beklenen yansıması olmadı. İran’daki bu yatırıma rağmen Gübretaş’ın gübre fiyatları yine piyasa fiyatlarının üstünde çiftçiye satılmaya devam etti.

İDDİALARA GÖRE BU YATIRIMDAN ARACI FİRMALAR KAZANDI!

İddialara göre, Razi Petrokimya’dan elde edilen amonyak aracı firmalara 500 dolara fatura edilirken, bu aracı firmalarında aynı amonyağı 1000 dolara Gübretaş’a sattıkları kaydediliyor.

2022 yılına kadar kar eden İran’daki Razi Petrokimya, 2023 yılında 5 milyon dolar zarar açıklarken, 2024 yılında da zarar açıklaması bekleniyor. 2022 yılına kadar kar eden Razi’nin son iki yıldır zarar eden bir yatırım haline gelmesi dikkat çekiyor.

RAZİ’NİN SATIŞI YENİDEN GÜNDEMDE

Hüseyin Aydın’ın Tarım Kredi Kooperatiflerine Genel Müdür olarak atanmasıyla birlikte Razi’nin satışı gündeme gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen satışla ilgili ‘iç yapıda oluşan karşı duruştan’ dolayı bir sonuç alınamazken, yaşanan ekonomik krizle birlikte Razi’nin satışı yeniden gündeme geldi.

Razi’nin zarar ettiği gerekçesiyle satış yeniden gündeme gelirken, Hüseyin Aydın’ın Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşanan finansal sorunu da buradan gelecek gelirle aşmayı planladığı kaydediliyor.

RAZİ 2008 YILINDA 680 MİLYON DOLARA SATIN ALINMIŞTI

Razi Petrokimya, 2008 yılında Gübretaş'ın yaptığı konsorsiyumla 680 milyon dolara satın alınmıştı. Razi'ye geçen süre içinde 250-300 milyon dolar da yatırım yapılmıştı.  

RAZİ ZARAR EDERKEN 5 YÖNETİCİYE 1 MİLYON EURO TEMETTÜ!

Razi Petrokimya zarar etmesine rağmen geçen yıl yönetimdeki 5 isme 1 milyon Euro temettü ödendiği kaydediliyor. Razi’nin yönetiminde Gübretaş’tan 3 isim bulunurken, yönetim kurulu üyelerinin aylık 10 bin Euro huzur hakkı ücretinin yanında zarar etse dahi yıllık 1 milyon Euro temettü ödenmesi, Hüseyin Aydın başta olmak üzere yönetimde bulunan isimler temettü zengini çıktı.