Uyarıda İl Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde kurbanlık sevkiyatının yapılacağını, bu nedenle bir takım zorunlu önlemlerin uygulanacağı bildirildi.
İşte yayınlan uyarıda dikkat çeken maddeler
Sevk edilecek hayvanlara, bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı bir kısım aşıların uygulanması mecburidir.
Koyun ve keçi türü hayvanların sevklerinde hayatları boyunca en az bir kez Koyun-Keçi Vebası (PPR) aşısı ve sevklerinden en fazla 4 ay önce şap aşısı ile aşılanmış olması gerekir.
Aşı yapılmamışsa sevk tarihinden en az 15 gün öncesinden PPR ve en az 21 gün öncesinden Şap aşısı yaptırıldıktan sonra sevk edilebilecektir.
Sığır cinsi hayvanların sevklerinden en fazla 4 ay önce Şap aşısı ile aşılanmış olması gerekiyor.
Aşısı yapılmamışsa sevklerinden en az 21 gün öncesinden Şap aşısı, 1 Ocak 2016 tarihinden sonra Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD-Koyun Keçi Çiçek) aşısı ile aşılanmamış ise, bu aşı yapıldıktan 30 gün sonra sevk edilebilecektir.
Kurbanlık satış yerlerine kurbanlık hayvan sevkleri, 29.08.2016 tarihinde başlayacağını bildirdi.
Trakya Bölgesine Yapılacak Hayvan Sevkleri
Trakya Bölgesi Şap Hastalığı Aşılı Arilik Statüsüne sahip olduğundan ve bu bölgeyi hastalıktan koruma amacıyla, bu bölgeye hayvan nakillerinde Bakanlığın aşağıda belirlediği bir kısım ilave şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu vardır.
Hayvanlar, sevk gününde yapılacak klinik muayenesinde kesinlikle sağlıklı bulunmuş olmalıdır.
Hayvanlar, doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır.
Tüm sevklerde veteriner sağlık raporu alınması mecburidir. Sevk edilecek hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportu/kimliğinin bulunması gerekmektedir. Belgesiz sevk durumlarında hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca kulak küpesi bulunmayan sığır, koyun ve keçilerin cinsi hayvanların nakil sırasında yakalanması halinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilmektedir.