ÖZEL HABER
Et ve Süt Kurumu, et açığını kapatmak ve fiyatları dengede tutmak için besilik hayvan ithalatının yanında kesimlik hayvan ithalatına da devam ediyor. En son Uruguay'dan 16 bin 500 tane kesimlik hayvan ithal edildi. Bu hayvanlardan 4 bini İpsala'da kesildi. 6 bini Mersin'e gönderildi. Geri kalan 6 bin 500'ü de ESK'nın kombinalarına sevk edilerek kesildi.
Kırmızı et ithalatı da yapan ESK, kesimlik ve et ithalatının arka arkaya yapılmasından dolayı fiyatlarda 1 lira indirime gitti. Avrupa menşeli kesimlik hayvanların etlerini 22 liradan satan ESK, Uruguay'dan gelen hayvanların etlerini 21 liradan satmaya başladı.
BİZ NASIL AYAKTA KALACAĞIZ?
ESK'nın yaptığı 1 liralık indirim, üreticinin tepkisini çekti. Türkiye'deki üretim maliyetleri hesap edilmeden ithal etlerin fiyatlarının düşürüldüğünü ileri süren üreticiler, bu politikanın yerli üretimi zor durumda bırakacağına dikkat çekerek, “Bu şartlarda biz nasıl ayakta kalacağız?" tepkisinde bulunuyorlar.
İNDİRİM ETİN KALİTESİNDEN DOLAYI YAPILDI
Diğer yandan Et ve Süt Kurumu yetkilileri, et fiyatlarında yaptıkları 1 liralık indirimin yerli üreticiye kesinlikle zarar vermeyeceğine dikkat çekerek, “Avrupa menşeli hayvanların etlerini 22 liradan satılırken, Uruguay'dan gelen hayvanların etlerini 22 liradan satılması mümkün değil. Çünkü Avrupa'dan ithal edilen hayvanlar güçlü karkas yapısına sahip. Uruguay'dan gelen hayvanlar ise daha küçük yapılı karkaslı oldukları için 21 liradan satılıyor" değerlendirmesinde bulundu.
BESİLİK MALİYETİNİN 2, 2.5 LİRA ÜSTÜNDE KESİM YAPILIYOR
Bunun yanında besilik maliyetinin Türkiye'de 21-22 lira arasında değiştiğini vurgulayan yetkililer, besicilerin ise yağsız 24 liradan, yağlı 22.5 liradan kesim yaptıklarını dile getirdi. Bu rakamların İstanbul'da ise 1 lira daha fazla olduğu belirtildi.
Besicilerin kesim yaptıkları fiyatların, maliyetlerin 2, 2.5 lira üstünde olduğunu belirten yetkililer, bu durumda ESK'nın satış fiyatlarının besiciye bir zarar vermediğinin altını çizdiler.
İTHALATA RAĞMEN ET FİYATLARI DÜŞMEDİ!
Besiciler, ESK'nın yaptığı ithalatın üreticilere doğrudan bir katkısının olmadığını da belirttiler. Yapılan ithalata rağmen etin perakende fiyatlarında bir düşüş yaşanmadığını ifade eden üreticiler, sadece kıyma fiyatlarında 5 liralık bir düşüş yaşandığını onun dışındaki kırmızı et fiyatlarının yine yüksek fiyattan satılmaya devam edildiğini kaydettiler. Üreticiler, kırmızı et ve kesimlik hayvan ithalatının üreticiye bir yansıması bulunmazken, burada belirli kesimlerin ciddi bir rant elde ettiğini ileri sürdüler.