SADETTİN İNAN / Et ve Süt Kurumu, Avrupa’dan yoğun bir şekilde karkas ve kemiksiz et ithalatı yaparken, ithalatın yüzde 90’ına yakınını ise Polonya’dan BEEF şirketinden yaptı. ESK, son 1,5 yılda BEEF şirketinden 35 bin ton karkas, 15 bin ton da lop et olmak üzere toplam 50 bin ton et ithal etti. İthalatın sürekli aynı firma üzerinden yapılması ciddi bir soru işareti oluştururken, BEEF şirketinin kesimhanelerinde kesilen hayvanların şartnameye aykırı kesildiğine dair iddialar da gündeme gelmişti.

İTHAL ETTE ESK’NIN EN ÖNEMLİ MÜŞTERİSİ KÖFTECİ YUSUF’TU!

ESK, ithal ettiği karkas eti iç piyasada belli marketlere ve et firmalarına sattı. Satışlar tır bazında yapılırken, ithal etin en yoğun satıldığı et firmalarının başında da Köfteci Yusuf geliyor. Bakanlığın domuz eti tespitinin ardından açıklama yapan firma, ürünlerinde kesinlikle domuz etinin kullanmalarının mümkün olmadığının altını çizerken, domuz eti tespit edilen etlerin söz konusu şubelere nasıl girdiği ise kafalarda ciddi soru işaretleri oluşturdu. Köfteci Yusuf’un, ürünlerinde yoğun bir şekilde ESK tarafından ithal edilen etleri kullanması, ithal etlerin kesimlerinin yapıldığı kesimhanelerin sorgulanmasını gündeme getirdi.

BEEF ŞİRKETİ KESİMLERİ AYNI BİNADA MI YAPIYOR?

ESK’nın, ithal etin alımını yaptığı BEEF Şirketinin bugüne kadar kullandığı kesimhanelerinin incelenmesine yönelik bir zorunluluk ortaya çıkarken, şirketin kesimleri yapan personelinden tutun da temizlikçisine kadar bütün çalışanlarının incelenmesi gerekiyor. 

Domuz eti skandalında şok gelişme! Köfteci Yusuf davayı kazandı Tarım Bakanlığı karara itiraz edecek! Domuz eti skandalında şok gelişme! Köfteci Yusuf davayı kazandı Tarım Bakanlığı karara itiraz edecek!

ESK İTHALATA YÖNELİK İHALE SÜREÇLERİNİ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTMEDİ!

Et ve Süt Kurumu’nun et ithalatına yönelik ihale süreçlerini şeffaf bir şekilde yürütmemesi, kapalı kapılar ardında imzalanan sözleşmeleri tartışmalı hale getirirken, yoğun bir şekilde ithal et kullanan Köfteci Yusuf’un ürünlerinde domuz eti tespit edilmesi, Polonya’dan ithal edilen etlerin kesiminin yapıldığı kesimhanelerde bulaş olma ihtimalini gündeme getirdi.