Et ve Süt Kurumu'nun et ithalatı için yaptığı ihalelere göndermede bulunan Uras, ithalatın biraz olsun fiyatları düşürürken yerli üreticiyi de üretimden soğuttuğunu belirtti.

İthalatın uzun vadede yerli üreticiyi üretimden caydırarak fiyatlarda kalıcı artışlara yol açacağını vurgulayan Uras'ın bugünkü yazısında ön plana çıkan başlıklar şöyle:

YERLİ ÜRETİCİ TERBİYE EDİLECEK!

"Bizde tarım ürünlerinde fiyatlar yükselince Ankara, ithalatla yerli üreticinin 'terbiye edilmesi'ni hedef alır. Ucuz ithal ürünler nedeniyle fiyatlar bir süre geriler ama ithalat yerli üreticiyi üretimden soğuttuğu için, üretim azalır. İthalat üretimi caydırarak fiyatlarda kalıcı artışa yol açar.

Et fiyatlarının artışının arkasında kalıcı ve de geçici nedenler var:

Kalıcı nedenler şunlar: Bizim hayvanlar dağda çayırda beslenmiyor. Çiftliklerde yemle besleniyor. Hayvancılıkta maliyetin yüzde 60'ını sanayi yemi teşkil ediyor. Sanayi yeminin hammaddesi ithal girdi. Döviz fiyatı artınca yem fiyatları, dolayısıyla hayvan maliyeti artıyor.

İTHALAT ÜRETİMİ CAYDIRIYOR!

İthalat kapısı bir açılıyor, bir kapanıyor. Bu durumda besiciler uzun vadeli olarak riske giremiyorlar. Üretimi artıramıyorlar.

Geçici neden şu: Kurban bayramı yaklaşırken, et fiyatlarında artış eğilimi başlayınca, besiciler kesime gidecek hayvanları bekletiyorlar. Arzda duraklama olunca, fiyatlar geçici süreyle de olsa yükselmeye başlıyor.

Et fiyatlarındaki artışın kalıcı ve geçici nedenleri iyi değerlendirmeden, piyasaya az miktarda ucuz et sürmek, et soruna çözüm değil çözümsüzlük getirir.

Devamlı karkas et ithal ederek halkın et talebini karşılayamayız. Ucuz et ancak üretim artışıyla mümkün olabilir."