Son bir yılda yüzde 33 zamlanarak 40 liraya çıkan kırmızı et konusunda sular durulmuyor. Artan fiyatları aşağı çekmek için hükümet bir yandan karkas et ve canlı hayvan ithalatı için düğmeye basarken diğer taraftan da gümrük vergilerini sıfırlama yoluna gidiliyor.
İki hafta önce Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) kullanımına tahsis edilmiş Avrupa Birliği menşeli 4 bin 40 tonluk besilik ve kasaplık büyükbaş canlı hayvan ve 19 bin 100 tonluk karkas et için sıfır gümrük vergisi uygulanacağı açıklanmıştı. Geçtiğimiz gün bu kota, yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere 30 bin tona çıkarıldı.
'DONMUŞ ET SANAYİYE YARAR'
Ancak bu ithalatın vatandaşın cebine ne oranda yansıyacağı ise merak konusuydu. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ bu konuya açıklık getirdi. Yıl sonuna kadar ithal edilecek 30 bin ton kırmızı etin, yıllık et ihtiyacı 1 milyon ton olan Türkiye için yeterli olmadığını belirten Yalçındağ, “İthal etler donmuş olarak geldiğinden esnafta satış kabiliyeti olmaz” diye konuştu.
Eti işlemek için çözünmesi gerektiğine dikkat çeken Yalçındağ, “Bu işlem çok kısa sürede yapılmalı. Bu nedenle ithal edilen etin büyük çoğunluğu askeri kurumlara ile salam, sucuk, yemek sanayine gidecek. Hal böyle olunca bu ithalat hamlesinin kısa vadede perakendede et fiyatlarını ucuzlatacağını düşünmüyorum” dedi.
Yükselen et fiyatlarını aşağı çekmek için yerli et üretimini istenilen noktaya çıkaramadıktan sonra et ithalatının sınırlı etkileri olabileceğinin altını çizen Yalçındağ, şöyle konuştu: “Tüm sıkıntı köklü tarım ve hayvancılık politikalarının geliştirilememesinden kaynaklanıyor. Piyasanın ihtiyacı iyi analiz edilip, et, süt ve yumurta üretiminin iyileştirilmesi birlikte düşünülmeli.”
Yalçındağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın besiciliği artırmakla ilgili projeleri olduğunu ancak istenilen noktaya henüz ulaşmadığını da söyledi.
'KDV düşerse sepetler daha ucuza dolar'
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek; kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, manav, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde KDV oranının toptanda olduğu gibi perakende de yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi çağrısında bulundu. “KDV indirimi ile kayıt dışılık ve haksız rekabetin önüne geçilecek. Tüketiciler daha ucuza alışveriş yapabilecek” diyen Altunbilek, sözlerine şöyle devam etti: “Yıl sonunda ortalama yüzde 14 büyümeyi hedefliyoruz. 2023 yılında da ciromuzu 70 milyar liraya ulaştırmayı planlıyoruz.”
Yüzde 43 vergi vardı
Et ve Süt Kurumu (ESK), 20 günde 13 bin 750 tonluk ithal karkas et ihalesi düzenledi. 3 bin 200 tonluk ihaleyi 11.8 milyon Euro teklif veren Namet Gıda kazandı. Gümrük vergisi sıfırlanmadan önce ESK'ya ayrılan toplam 19 bin 100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının, 5 bin tonuna yüzde 30, kalan 14 bin 100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu.
ELİF AKIN - MİLLET GAZETESİ