CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu taşınmazlarının akıbetini TBMM gündemine getirdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Et ve Süt Kurumu taşınmazlarına ilişkin yönlendirmiş olduğu yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yanıt verdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yönlendirmiş olduğu, “Et ve süt kurumuna ait taşınmaz, mülk ve binaların bulunduğu iller hangileridir? Et ve Balık Kurumu iken Et ve Süt Kurumu adını alan kuruluşun son 18 yılda ne kadar taşınmazı satılmış veya devredilmiştir?” şeklindeki sorulara Bakan Pakdemirli’den ilginç bir yanıt geldi.
Bakan Pakdemirli vermiş olduğu yanıtta şu bilgileri kaydetti: “Et ve Süt Kurumuna Adana, Ankara, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, Erzincan, Erzurum, Sakarya, Sivas, Van ve Yozgat İllerinde binaları ile Ankara, Şanlıurfa, Aksaray ve Kars İllerinde arazisi bulunmaktadır. Son 18 yılda Et ve Süt Kurumunun 2 adet kombinası satılmış ve 4 adet kombinası devredilmiştir.”
“KOMBİNALARIN AKIBETİ NE OLDU?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada şu bilgileri kaydetti:
“Bu kurum, 13 yıl Özelleştirme kapsamında kalıp, 25.08.2005 tarih ve 2005/104 sayılı karar ile Özelleştirme kapsam ve programından çıkarılarak, eski statüsüne iade edilmiş ve 06.10.2005 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgilendirilmişti. 25.03.2013 tarih ve 2013/4553 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurumun adı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi. Kurumun 2015 yılı itibari ile Adana, Sincan, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Ağrı, Bingöl, Van, Yozgat illerinde kombinaları vardı. İstanbul’da depo Müdürlüğü mevcuttu. Öyle ki 31 Adedi Ankara’da 171 adedi diğer illerde boş 202 lojmanı vardı. Ankara Yenimahalle ilçesinde 16.816 metrekare yüzölçümlü taşınmaz tapusuna sahipti. Ankara’da 4, Erzurum’da 2, Adana’da 3, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Sakarya, Yozgat illerinde bir mağazası mevcuttu. 1953 yılında yapılıp, Erzurum Belediyesine devredilen arazi için, kent dışında 50 bin metrekare verilecekti. Bu veriler artırılabilir. Bakanlığın, kurumun bu varlıkları ile ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındığı görülmektedir. Bakanlık bu duruma açıklık getirmelidir. Kurumun taşınmazları ile ilgili tarafıma gelen bilgi anlaşılır bir yanıt değildir. Özelleştirme kapsamında içi boşaltılan kurumun durumu, özelleştirme öncesi varlıkları ve bugünkü hali ile kamuoyuna açıklanmalıdır” ifadelerini kullandı.
“ET VE SÜT KURUMU STOKLARINDA 50 BİN TON SIĞIR VAR!”
Diğer taraftan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Kurban Bayramı nedeni ile satışa sunulan ve besicilerin elinde kalan hayvanlardan ne kadarının et ve süt kurumu tarafından alındığına ve Et ve süt kurumu stoklarında bulunan et miktarı ile canlı büyük ve küçükbaş hayvan miktarına ilişkin yöneltmiş olduğu sorulara ise Bakan Pakdemirli şu bilgileri kaydetti:
“Satılamayan kurbanlıklar için müracaat eden besicilerimizin talepleri doğrultusunda toplam 171 adet büyükbaş hayvan Et ve Süt Kurumu tarafından alınmıştır. Et ve Süt Kurumu stoklarında yaklaşık 50.000 ton sığır eti mevcut olup canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunmamaktadır.