Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, MÜSİAD’ın 25’nci Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Millet İttifakı tarafından açıklanan mutabakat metnine yönelik eleştirilerde bulundu.
ETİ BİLE İTHAL EDEN TARIM BAKANINDAN DİKKAT ÇEKEN MİLLİLİK ELEŞTİRİSİ!
Kirişçi'nin yaptığı açıkmalar dikkat çekerken şunları kaydetti: “İki gün önce yayınlanan sözde bir mutabakat metni diyorum. Metinden başka her şeye benziyor. Şu haykırışı yapmak istiyorum. Biz bu ülkede yüzde 20 olan savunma alanındaki yerlilik ve millilik oranını yüzde 80’lere çıkardık ama biz bu ülkede muhalefeti millileştiremedik asla yerlileştiremedik”
YERLİ VE MİLLİK KONUSUNDA TARIM BAKANLIĞINDAN ÖRNEK VEREMİYOR!
Hayvancılıkta üretimi millileştiremediği için yaşanan et açığını ithal ettikleri kasaplık hayvanlarla kapatmaya çalışan Bakan Kirişçi’nin muhalefeti millileştirememekten bahsetmesi yaşanan paradoksu gözler önüne serdi. Kirişçi’nin, yerlilik ve millilik konusunda kendi bakanlığı ile ilgili bir örnek veremeyip, savunma sanayisindeki başarıları örnek göstermesi de yaşadığı çelişkiyi ortaya koydu.
HAYVANCILIKTA SÜREÇ YÖNETİLEMEDİĞİ İÇİN ÜLKE İTHALATA MAHKUM BIRAKILDI!
Bekir Pakdemirli döneminde üretim planlanmasının yapıldığı belirtilerek 2022’den itibaren hayvancılıkta bütün ithalatların durdurulacağı belirtilmişti. Ancak Kirişçi döneminde uygulanan yanlış politikalardan dolayı ülke hayvancılıkta tekrar ithalata mahkum bırakıldı. Diğer yandan Kirişçi, ülkenin ihtiyacı olmadığı halde yapılan yönetimsel hatalardan dolayı AK Parti hükümetleri içinde şeker ithalatı yapan Bakan olarak tarihe geçmişti. Kirişçi’nin yerlilik ve millik konusunda kendisinin görev yaptığı alandan bir örnek veremeyip milli savunma alanında yapılan çalışmalardan örnek vermesi de yaşadığı çelişkiyi ortaya koyuyor.
Hayvancılıkta verilen büyük desteklere rağmen, Bakanlığın süreci yönetemediği için ülke kesecek hayvan bulamayacak noktaya getirilerek ithalata mahkum bırakılırken, Kirişçi’nin yerlilik ve millik üzerinden siyaset yapması da anlamlı bulundu.