Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, uzun süredir tırmanışta olan et fiyatlarına müdahale amacıyla alınan önlemlere bu kez yeni bir adım eklendi. Bakanlar Kurulu, Gümrük Birliği anlaşması yükümlülüklerinden birisi olan, yıllık 19 bin 500 ton et ithalatına ilişkin taahhüt çerçevesinde gümrüksüz et ithalatının önünü açtı.
Bakanlar Kurulu 2006 yılında yayınlanan, AB menşeli bazı tarım ürünleri İthalatında Tarife kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda değişiklik yaparak, canlı hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergisini sıfırladı. 2006 yılında yayınlanan kararda, 15 bin 100 ton karkas et, 6 bin ton da canlı hayvan ithalatı için gümrük vergisi sıfırlanarak, tarife kontenjanı açılmıştı.
Resmi Gazete'de yayınlanan kararda, canlı büyükbaş hayvan ile 0202.20 GTİP'li (gümrük tarife istatistik pozisyonlu) karkas et ithalatında 2015 yılı için gümrük vergisini sıfırladı.
Önlemler sürüyor ama fiyat düşmüyor
Önlemler çerçevesinde ilk olarak Et ve Süt Kurumu, perakende satış fiyatını yüzde 5 daha indirerek piyasadan yaklaşık yüzde 27 daha ucuza et satmaya devam etti. Ancak bu önlem (EBK'nın yüzde 1.5-2 oranındaki pazar payı sebebiyle) piyasa fiyatlarının düşmesine yeterli olmadı.
Eş zamanlı olarak Et ve Süt Kurumu yaklaşık 4 bin tonluk et ithalatı için ihale açtı. Başka bir önlem olarak da ESK, dünden itibaren de et sanayicisine 21.5 TL artı KDV fiyatıyla donmuş et satışına başlamıştı.
Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasından kaynaklanan gümrüksüz ithalat zorunluluğunu, yerli üreticileri korumak adına AB ülkelerinde deli dana hastalığını gerekçe göstererek yerine getirmiyordu. Ancak 2010 yılında yine et fiyatlarının aşırı yükseldiği dönemde, uzun yıllar sonra Türkiye yeniden et ithalatına başlamıştı. Aynı dönemde hem kasaplık, hem de besilik hayvan ithalatı yapılmıştı.