Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinde 3.5 yıl hukuksuz bir şekilde görev yaptıktan sonra ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir gece ansızın görevden alınan Fahrettin Poyraz, Milli Gazete’ye yönelik açtırdığı hukuksuz bir davayı daha kaybetti. Hukuksuz kararlarla aklı sıra Milli Gazete’yi diz çöktürmeye çalışan Poyraz’ın kirli oyunu yine mahkeme kararı ile bozuldu.
FAHRETTİN POYRAZ’IN KİRLİ OYUNU MAHKEMEDE BOZULDU!
Milli Gazete’de yayınlanan ‘Soru önergesine ‘cevapsız cevap’ haberi ile ilgili hukuksuz bir şekilde tekzip kararı aldıran ve tekzibin de gazetede usulüne uygun yayınlanmadığı gerekçesiyle Milli Gazete aleyhine ayrı bir dava daha açtıran Fahrettin Poyraz ile ilgili mahkemeden tokat gibi bir karar daha çıktı.
MAHKEMENİN MİLLİ GAZETE LEHİNE VERDİĞİ KARARI BİLE İÇLERİNE SİNDİREMEDİLER
Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Fahrettin Poyraz’ın genel müdürlüğü döneminde Tarım Kredi Kooperatifleri’nin açtığı davada 4 Mayıs 2021 tarihinde Milli Gazete lehine beraat kararı vermesine rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri, mahkemenin bu kararına da itiraz etmişti. Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden görünen davada, karar geçtiğimiz ay verilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iddiaları haksız bulunarak Milli Gazete lehine yeniden beraat kararı verildi.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ HABERİN GERÇEK DIŞI OLDUĞUNA DAİR HİÇBİR MEŞRU VE HUKUKİ DELİL ORTAYA KOYAMADI!
Beraat kararının verilmesinde; ‘Soru önergesine cevapsız cevap’ başlıklı haberle ilgili tekzip kararı aldırılmasına rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin, söz konusu haberin gerçek dışı olduğuna dair hiçbir meşru ve hukuki iddia ve delil ortaya koyamaması, savcılık nezdinde şikayet başvurusu yapmaması ve tazminat davası açmaması iddialarında samimi olmadığını ortaya koyarken, mahkemenin de Milli Gazete lehine beraat kararı vermesinde etkili oldu.
NE OLMUŞTU?
Milli Gazete’de 3 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan ‘Soru önergesine cevapsız cevap!’ başlıklı haberde şu ifadeler yer almıştı: Türkiye basın tarihinde büyük bir hukuk skandalına imza atılarak, TBMM Başkanlığına verilen soru önergesinin haberine mahkeme tarafından erişim engeli getirilirken, erişim engeline konu olan soru önergesi ise Bakan Pakdemirli tarafından cevaplandırıldı.
Soru önergesine verilen cevapta Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki pahalı gübre ve GÜBRETAŞ hisselerinin 8 kat arttığı dönemde üst düzey yöneticilerin hisse alıp almadıklarına yönelik sorular cevapsız bırakıldı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde pahalı gübre ve GÜBRETAŞ ile ilgili olarak 5 sorunun yanıtlanmasını istemişti. Karaduman’ın soru önergesinde, Tarım Kredi Kooperatiflerde rekabet şartları sağlanmadan GÜBRETAŞ ile imzalanan bayilik sözleşmesinden dolayı pahalı gübreye karşı Bakanlığın bir çalışmasının olup olmaması ve GÜBRETAŞ hisselerinin 8 kat arttığı dönemde üst düzey yöneticilerin hisse alıp almadıklarına yönelik soruları dikkat çekmişti.
GÜBRETAŞ BAŞVURDU ERİŞİM ENGELİ GELDİ
Milli Gazete’de, söz konusu soruların yer aldığı ‘Yöneticiler hisse aldı mı?’ başlıklı habere GÜBRETAŞ’ın başvurusu üzerine İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘kişilik hakları ihlal edildiği’ gerekçesiyle erişim engeli getirilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli haberine erişim engeli getirilen soru önergesini yanıtladı. Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan cevabi görüş ile soru önergesi yanıtlanırken, Tarım Kredi Kooperatiflerinden gübrenin pahalı satılmasına neden olan Bayilik Sözleşmesi ve üst düzey yöneticilerin hissenin 8 kat arttığı dönemde GÜBRETAŞ hissesi alıp almadıklarına yönelik soruları cevapsız bırakıldı”
FAHRETTİN POYRAZ ADETA SIRRA KADEM BASTI!
Diğer yandan çiftçi kuruluşunda gündeme gelen büyük yolsuzluk iddiaları üzerine Tarım Kredi Kooperatifleri tarihinde ilk kez Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenirken, yapılan denetimin hemen ardından Fahrettin Poyraz’ın bir gece kararı ile Ocak ayında aniden görevden alınması dikkat çekmişti. Fahrettin Poyraz, görevden alındıktan sonra adeta sırra kadem basarken, Devlet Denetle Kurulu’nun ortaya çıkardığı yolsuzluklarla ilgili yasal bir sürecin başlatılmaması da manidar bulunuyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde paravan şirketler üzerinden yapılan yolsuzluklar bir tarafa Fahrettin Poyraz’ın asıl İris Akademi’nin ortağı Adnan Yüce ile Gübretaş hissesi üzerinden yapılan manipülasyonla milyonluk servet elde ettikleri iddiaları ortalığı karıştırmıştı. Söz konusu iddialarla ilgili somut belgelerin Devlet Denetleme Kurulu’nun kayıtlarına girmesi önemli bulunuyor.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman’ın TBMM Başkanlığına verdiği bir soru önergesinin haberi, Milli Gazete’nin başına neler açtı! Soru önergesini konu olan haberimiz önce GÜBRETAŞ tarafından erişim engeli getirildi. Erişim engeli getirilen habere konu olan soru önergesi dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırıldı. Soru önergesine verilen cevapları yeniden haber yaptık. Bekir Pakdemirli’nin cevaplarını konu olan haberimiz ile ilgili bu sefer Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından gerçek dışı haber yapıldığı gerekçesiyle tekzip kararı aldırıldı.
Türk basın tarihinde ilk kez Bakanın TBMM Başkanlığına verdiği cevapla ilgili yapılan habere tekzip kararı verilirken, bu da yetmiyormuş gibi tekzibin de gazetede usulüne uygun yayınlanmadığı için Milli Gazete aleyhine ayrı bir kamu davası açıldı. Milli Gazete, açılan kamu davasından beraat etmesine rağmen, mahkemenin beraat kararına da itiraz edildi. Görülen dava geçtiğimiz ay sonuçlanırken, Milli Gazete nihayet TBMM Başkanlığına verilen bir soru önergesini haberleştirdiği için ağır bir ceza almaktan kurtulmuş oldu! Ancak Milli Gazete’nin yaşadığı bu süreç Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçti.