Elazığ'da Bermaz Ovasının tarımsal faaliyetleri, sulama ve drenaj olanaklarının değerlendirilmesi çalıştayı programı 8 Mart 2017 tarihinde Maden ilçesi Kavak köyünde gerçekleştirildi.
Çalıştaya Maden İlçe Kaymakamı Ömer Büyükergene, Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, DSİ Şube Müdürü Ahmet Ayeri, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlileri Ahmet Toprak, Turgay Öz, İl Özel İdaresi'nden Alper Kaya, İl Müdürlüğünde görevli konu uzmanı teknik personeller ile muhtarlar ve üreticiler iştirak etti.
Çalıştayda konuşma yapan Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, "Bermaz Ovası İlimizi özellikle de Maden ve Sivrice ilçelerini ilgilendiren, önemli ovalarımızdan biri. Göreve geldiğimizden beri ekip arkadaşlarımız ile birlikte Bermaz Ovasını eski günlerindeki canlılığına kavuşturmak, geçim temin ettirilebilir hale getirmek, günün teknolojisi ile buluşturarak üretim desenini yeniden belirlemek için sorumlu kurum ve kuruluşları bir araya getirerek çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bugün, Bermaz Ovasının tarımsal manada canlanmasını sağlamak için bir araya geldik.
58 BİN DA ARAZİSİ VAR
Çalıştayı normalde Elazığ'da gerçekleştirebilirdik ancak biz bunu istemedik. Dedik ki; ovamıza gidelim o toprağın kokusunu alalım, toprağın bereketini görelim, toprak ile uğraşan üreticilerimiz ile biraraya gelerek, ovamızın sorunlarını burada tartışalım. Bermaz Ovası Maden ve Sivrice ilçelerimizi ilgilendiren, 10 Köyü Maden İlçesine bağlı, 4 Köyü de Sivrice İlçesine bağlı toplamda 58 bin da civarında tarım arazisi olan bir ovamız.
Bu ova köylerinde ÇKS'ye kayıtlı 371 üreticimiz var ve 18 bin da civarında bir alan da kayıt altındadır. Bu çalışmamız ile birlikte mevcut alanın tamamı çiftçi kayıt sistemi içerisinde değerlendirilerek yapacağımız projelerden faydalanması sağlanacaktır.
550 BİN LİRALIK PROJE SUNDUK
Elazığ'da fasulye denince akla ilk gelen Bermaz Ovasının fasulyesidir. Dolayısı ile Bermaz Ovasına ait olan fasulye üretimini yeniden canlandırılarak organik fasulye yetiştiriciliğini hayata geçirmek için Bakanlığımıza yaklaşık 550 bin TL değerinde proje sunduk. Bu yıl itibari ile 270 üreticimizi organik tarım ile ilgili tüm sertifika masraflarını da tarafımızdan karşılanmak üzere organik fasulye yetiştiriciliğini geliştirme çalışmasını yapacağız.
BAKLİYAT PAKETLEME TESİSİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ
Fasulye yanında beyaz nohut ve diğer bakliyat türlerinin yetiştirilmesi, geliştirilmesi ve paketlenmesi için de DAP'a 2.5 milyon TL'lik proje sunduk. Projemiz onaylandığında bakliyat paketleme tesisi kurularak, paketleme de gerçekleştirilerek, Bermaz Ovası adı altında iç ve dış piyasaya bakliyat satışını gerçekleştireceğiz. Bunun gerçekleşmesi için de herkesin işbirliği içinde olması gerekir" dedi.
İl Müdürü Turan Karahan, konuşmasının sonunda başta DSİ Bölge Müdürlüğü, Elazığ İl Özel İdaresi, Fırat Üniversitesi ile emeği geçen ve çalıştaya katılan herkese teşekkür etti.