Türkiye’nin yüzde 75’ini ürettiği milli ürünümüz fındığın maliyet analizini hesaplayan üretici ve Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, gazetemize önemli değerlendirmelerde bulundu. Şensoy, bu yıl olması gereken fındık taban fiyatını açıklayarak, “Fındığın maliyeti bu yıl 15 TL 50 kuruş olarak ortaya çıktı. Buna birde yüzde 25 refah payı ekledik. Fındık üreticiden 19 TL 50 kuruştan alınması gerekir ki üretici mağdur olmasın” dedi.

MALİYET 14 TL 50 KURUŞ

Milli Gazete’den Sezer Yılmaz’ın haberine göre; fındık hasadına günler kala yaptığı analizle olması gereken fındık fiyatını açıklayan Şensoy, “2019 yılı maliyet analizini yaptık. Yetiştirme, gübreleme masrafları, yabancı ot mücadelesi, hasat ve harman masrafları gibi kalemleri hesaplayarak bir maliyet hesabı oluşturduk. Fındığın maliyeti bu yıl 15 TL 50 kuruş olarak ortaya çıktı. Canı yıllardır yanan üreticimiz bu fiyatı sahiplendi. Biz bunu bilimsel ve teknik bir çalışma ile yaptık. Buna birde yüzde 25 refah payı ekledik. Fındık üreticiden 19 TL 50 kuruştan alınması gerekir ki üretici mağdur olmasın” ifadelerini kullandı.

AVRUPALI REFAH İÇİNDE ÜRETİMİNİ SÜRDÜRÜYOR

“Dünyada en kaliteli fındığı biz üretirken milli ürünümüz olan fındığa yeterince değer verilmiyor” diyen Şensoy, fındığın küresel sermayeye yem edildiğine dikkat çekti. Şensoy, “Stratejik ürünümüz fındığın üretiminin yüzde 75’i bizim ülkemiz tarafından karşılanıyor. Avrupa’da geçen yıl bir fındık tüccarı 4 Euro gibi bir fiyattan fındığı satın alıyor. Bu 30 TL gibi bir fiyata denk geliyordu. Bizim tüccarımız bizden 14 TL’ye aldı. Fındık bir sanayi ürünüdür. Bizim üreticimiz 13-14 TL bandında satarken Avrupalı üretici refah içinde üretimini sürdürüyor” diye konuştu.

İHRACATTA TEKELLEŞME VAR

Küresel güçlerin oturdukları yerden fındıkla ilgili bütün kararları aldıklarını belirten Şensoy, “Fındığı üreten ülke bizken ben neden bunun fiyatını belirleyemiyorum. Emperyalist ve kapitalist düzen öyle bir sömürü düzeni getirdi ki fındığın fiyatını biz belirleyemiyoruz. Çok uluslu yabancı firmalar tarafından belirleniyor. Bizim en fazla ihracat yapan firmamız çokuluslu bir firma. Burada bir tekelleşme söz konusu. Fındık gibi stratejik ürünümüz çokuluslu bir firmaya emanet” eleştirisinde bulundu.