Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
"İyi Tarım Uygulamaları (İTU) tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemlerdir.
İyi Tarım Uygulamalarında amaç; insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretim yapılması, doğal kaynakların korunması, yüksek verimli, tarımda izlenebilirlilik ve sürdürebilirlilik ile gıda güvenliğinin sağlanmasıdır.
İTU; kimyasal ilaç, suni gübre vb. girdiler kullanılmakla birlikte, bu uygulamalar 'Entegre Ürün Yönetimi' prensiplerinde insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tatbik edilmektedir. İzlenebilirliğin sağlanmasıyla soframıza sağlıklı ürünlerin gelmesi sağlanmaktadır. Ülkemizde, sebzeden meyveye, tahıldan, yem bitkilerinden ve hayvancılık sektörüne kadar birçok alanda İyi Tarımla üretim gerçekleştirilmektedir.
Bu kapsamda Giresun ilimizde ana ürün olan fındıkta İyi Tarım Uygulamaları gerçekleştirilmekte olup, Bakanlığımızca finansmanı sağlanan “İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” uygulanmaktadır. Bu proje ile hem İyi Tarım prensiplerinin yerine getirilmesi, hem de tüketici bilincinin oluşması amaçlanmaktadır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından bütün destekleme ödemelerine ilaveten fındık için; İyi Tarım Uygulamalarına dâhil olan üreticilerimize dekara 50 TL. destekleme yapılmaktadır.
Giresun'da 2016 yılı içerisinde 8 ilçemizde yürütülen İTU kapsamında 485 üreticiye 18 bin 47 dekar fındık alanı için 902 bin 370 TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir.
İyi Tarım üretimi demek, sertifikalı üretim demektir. Tüketicilerimizin güvenilir gıda için 'İyi Tarım Logolu' ürünleri tercih etmeleri önerilmektedir."