Yeni Şafak gazetesinden Arzu Kurum'un haberine göre, dünyada ilk kez elektronik alım satım işleminin yapılacağı fındık borsası ve lisanslı depo projesi, 10 milyon avroluk yatırımla Giresun'da başlıyor. Üretici artık fındığını bu depolarda bekleterek dünyaya ulaştırabilecek. Fındık fiyatında da rol oynaması beklenen projenin haksız rekabeti engelleyeceği belirtiliyor.
Giresun'da hizmete giren lisanslı fındık deposu ve spot borsası ile artık fındık üreten çiftçinin de, satın alan tüccarın da yüzü gülecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği mali işbirliğiyle 10 milyon avro yatırımla finanse edilen proje ile 17 bin ton kapasiteye sahip sızdırmaz çelik silolarda depolanan fındık, azot gazı altında kalitesi bozulmadan muhafaza edilebilecek.
Fındığın kalitesine göre sınıflandırılacağı tesise kurulan borsa sayesinde birden fazla alıcıyla elektronik ortamda buluşacak olan üretici, ürününü istediği fiyata, istediği zaman satabilecek. 35 dönüm arazi üzerinde bölgeye kazandırılan dünyanın ilk lisanslı fındık deposu ve spot borsasının, dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Türkiye için dünya pazarında fındığın fiyatının belirlenmesi noktasında büyük bir adım olduğu ifade ediliyor. AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, fındık üretiminin fazla olduğu diğer şehirlerdeki ticaret borsaları tarafından bu projenin model alınarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak projenin sektörde haksız rekabeti önleyeceğini dile getirdi.
DEVLETİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİR
Ürün pazarlamasında özel sektörün aktif rol alması ve devletin bu alandan çekilmesine yönelik politikasının bir adımı olan projenin devletin yükünü de hafifleteceğini ifade eden Altun, “TMO, Fiskobirlik gibi kuruluşların devlet alımı yapmaktan uzaklaşması karşısında piyasada doğan ürün pazarlaması sorununun aşılmasına katkı sağlanacak. Bazı ürünlerde devlet üzerindeki alım ve stoklama maliyeti azalacak” bilgisini paylaştı.
HERKESİN YÜZÜ GÜLECEK
“Fındık çok olduğu zaman üretici, az olduğu zaman ise sanayici mağdur oluyor” diyen Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, bölgeye kazandırılan deponun üreticinin güvenli deposu olacağını belirtti. Yüksek kaliteli ürünün iyi fiyattan alıcı bulacağını bildiren Yanıkoğlu, “Satıcının birden fazla alıcıyla buluşacağı yer olacağı için herkesin yüzü gülecektir” diye konuştu.
LOJİSTİK ALAN SAMSUN'DA İNŞA EDİLECEK
Karadeniz Bölgesi'ndeki lojistik alanın Samsun'da olması gerektiğini öngördüklerini kaydeden Murat Altun, Samsun'da 43 milyon avroluk bir yatırımla Lojistik Merkezi kuracaklarını belirtti. Altun, "Fındık ihracatı dünyaya İstanbul yerine Samsun limanından yapılabilecek. Bu da maliyet ve enerji avantajının yanı sıra sektörde yan sanayi kollarının oluşmasını sağlayarak bölgeye hareketlilik kazandıracak" dedi.
KOBİ'YE MALİYET AVANTAJI OLUŞTURUYOR
Depo sayesinde KOBİ'ler işletmeleri için depo inşa maliyetinden kurtulacak ve asli faaliyet alanlarına yoğunlaşabilecekler. Murat Altun tesisin işlevleri hakkında şu bilgileri paylaştı: "Talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünleri güvenilir şekilde, elektronik ortamda mekân sınırlaması olmaksızın kısa zamanda temin etme imkânı elde edecekler. Bununla birlikte, ellerinde olan ürün senetleriyle ileride olası fiyat farklılıklarından korunma, riskleri azaltma ve işletmelerinin kar-zarar durumunu tahmin etme imkânına da sahip olacaklar.”