Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemek için çiftçiye arazi büyüklüğüne göre 250 litreye kadar tamamı hibe mazot ve yüzde 75 hibeli de yem bitkisi tohumu desteği verecek. Büyükşehir Belediyesinin mazot ve tohum desteği büyük ilgi görürken, destek başvuruları 30 Eylül’de sona erecek.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, tarımsal kalkınmaya destek olmak ve çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için hayata geçirdiği proje kapsamında, yaklaşık 14000 çiftçiye 2 milyon litre tamamı hibe mazot ve 3000 üreticiye yüzde 75 hibeli 1300 ton yem bitkisi tohumu desteği sağlıyor. Çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği destekler için taleplerin alınmaya başlandığı ilk günlerde, başvuru merkezlerinde yoğunluk yaşandı.
KOCAELİ GENELİNDE EKİLMEMİŞ TOPRAĞIN KALMAMASI AMAÇLANIYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, hayata geçirdiği projelerle tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi için çiftçilere her türlü katkıyı sunuyor. Başkan Büyükakın, Kocaeli genelinde ekilmemiş toprak kalmaması için teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmaya yönelik verdiği müjdelerle, üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
TOHUM DESTEĞİNDE HİBE YÜZDE 75’E ÇIKARILDI
Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık işleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, mazot için 60 milyon TL, yem bitkisi tohumu için de 26 milyon TL olmak üzere, çiftçilere toplam 86 milyon TL değerinde destek sağlanıyor. Önceki yıllarda tohum için verilen yüzde 50 hibe desteğinin yüzde 75’e çıkarılması, üreticiler tarafından sevinçle karşılandı.
BAŞVURULARDA YOĞUNLUK YAŞANIYOR
Mazot ve tohum desteğine yoğun ilgi gösteren çiftçiler, başvuru merkezlerinde yoğunluk oluşturuyor. Özellikle, başvuruların ilk gününde, tarımın yoğun olarak yapıldığı Kandıra ilçesindeki üreticiler, sabahın erken saatlerinden itibaren, Yeni Hizmet Binası Çiftçi Başvuru Merkezine akın etti. Yoğunluk nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmaması gerekli önlemleri alan görevliler, üreticilerin taleplerini bekletmeden almak için yoğun mesai harcıyor. Başvurular İzmit, Başiskele ve Gölcük ilçelerindeki çiftçiler fuar içindeki Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nden, Kartepe, Derince, Körfez, Gebze ve Dilovası’ndaki çiftçiler bulundukları ilçelerin ziraat odalarından, Kandıra’daki üreticiler Kandıra Belediyesi Yeni Hizmet Binası Çiftçi Başvuru Merkezi’nden, Karamürsel’deki çiftçiler ise Karamürsel Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünden alınıyor.
SON BAŞVURU TARİHİ 30 EYLÜL
Başvurular, 30 Eylül Cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek. Destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin istenen belgelerle birlikte kendisinin müracaat etmesi gerekiyor. Her ilçe ve mahalle için belirlenen farklı başvuru günleri, çiftçilere SMS yoluyla bildiriliyor.
BAŞVURU ŞARTLARI
Desteklerden yararlanmak isteyen üreticiler, 2022 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi ya da güncel çiftçi belgesi ve hayvan işletme tescil belgeleriyle belirlenen yerlere müracaat edebilecek. Belgelerini, 30 Haziran 2022’ye kadar ziraat odalarında güncellemiş olan çiftçiler, mazot desteğinden yararlanabilecek.
ÇİFTÇİLERE VERİLECEK MAZOT MİKTARI
Çiftçilere verilecek mazot miktarları, güncel çiftçi belgelerindeki ekili alan yerlerine, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, sera, aktif kovan ve kanatlı hayvan sayılarına göre değerlendirmeye alınarak hesaplandı.
Çiftçilere verilecek mazot miktarı şu kriterlerden oluşuyor:
-2 dekar alana kadar 25 litre
-2 dekar-5 dekar arası 50 litre
-5 dekar-10 dekar arası 100 litre
-10 dekar-20 dekar arası 150 litre
-20 dekar-40 dekar arası 200 litre
-40 dekar ve üzeri 250 litre
-Büyükbaş için hayvan başına 10 litre
-Küçükbaş için hayvan başına 5 litre
-Arıcılık için kovan başına 3 litre
-Kanatlı hayvan için 5 hayvan başına 1 litre
BİR ÇİFTÇİ EN FAZLA 250 LİTRE MAZOT DESTEĞİ ALABİLECEK
Buna göre, istenilen şartları taşıyan üreticilere, sahip olduğu arazi büyüklüğü, küçük ve büyükbaş hayvan, arıcılık kovanı ve kanatlı hayvan sayısı belirtilen kriterlerin üzerinde olsa da tek seferde en fazla 250 litre mazot desteği verilecek.
“ÇOK TARIM YAPANA ÇOK DESTEK”
Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, Türkiye’de örneği olmayan projelerle çiftçilere destek olmasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Başkan Tahir Büyükakın ve ekibine teşekkür eden Çetin, “Büyükşehir Belediyesinin verdiği bu destekler çiftçiler için çok değerli. Başkanımız, bugüne kadar çiftçilerimizin bütün sorunlarına eğildi ve elinden gelen desteği yaptı. Yapmaya da devam ediyor. Yeni projeler ve müjdeler bekliyoruz. Kendisi de zaten, gerekirse büyük yatırımlarını durdurup tarıma çiftçiye destek vereceğini açıklamıştı. Ne kadar teşekkür etsek azdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Çetin, Kandıra’da ÇKS’ye kayıtlı yaklaşık 7000 çiftçinin olduğunu ve bu yıl mazot desteği için arazi büyüklüğü ve hayvan sayısı kriterinin getirilmesinin, büyük ölçekli tarım yapanlar için çok faydalı olduğunu ifade ederek, “Çok tarım yapana çok destek verilmesi yerinde bir karar. Destekler geldikçe, üretmeye devam edeceğiz. Zaten üretmekten başka amacımız ve çaremiz yok.” dedi.
“EKİM ALANLARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”
İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan da Büyükşehir’in sonbahar ekimi için çiftçilere tamamı hibe mazot ve yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumu desteğinden dolayı çiftçilerden olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. Mazot miktarının, arazi büyüklüğü ve hayvan sayısına göre verilecek olmasının çok yerinde bir karar olduğuna dikkati çeken Karaaslan, “İlk günlerde bir yoğunluk oldu. Kendilerine mesajlar çekildi, hangi gün gelmeleri konusunda bilgi verildi. Çiftçilerimiz acele etmesinler. ÇKS güncellemelerini 30 Haziran 2002’den sonra yaptıran çiftçilerimiz mazot desteğinden yararlanamayacak” ifadesini kullandı.
ORTA ÖLÇEKLİ ÜRETİCİYE BİR SEZON YETER
Kendisinin de çiftçilik yaptığını belirten ve 250 litre mazotun orta ölçekli bir üreticinin bir sezonunu karşılayacağını dile getiren Karaaslan, şunları kaydetti:
“Çiftçinin en büyük sorunu akaryakıt ve gübreydi. Daha önce gübre desteği verilmişti, bu sene de verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin vermiş olduğu destekler, Türkiye’nin yüzde 80 belediyesinde yok. Tarım Bakanlığımız da mazot ve gübre desteğini artırdı. Bu kaynakları çiftçilerimiz çok güzel kullanarak, daha fazla üretecek. Bu destekler çiftçilerimize can suyu oldu. Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a ve ekibine, tüm çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum. Destekler devam ettikçe, bizler de üretmeye devam edeceğiz. Bu desteklerden sonra ekim alanlarında ve ürünlerde bir artış bekliyoruz.”